“Еутопија” нас пита чему стремимо

Данко Кузмановић
“Еутопија” нас пита чему стремимо

Бањалука - Изложба слика “Еутопија” београдског умјетника Миливоја Мишка Павловића отворена је у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Сам назив изложбе “Еутопија” упућује на немогућност човјека да досегне савршенство, како идејно и концептуално тако и животно.

Павловић је казао да први пут излаже у Бањалуци и да му је велика част, а један од разлога је што су његови коријени из БиХ.

- Компликовано је било коме да гостује у граду који не познаје. Други пут сам у Бањалуци и мени је жао што сам тек други пут овде, али истовремено ми је и велика част. Моји корени су управо одавде, тачније из Сарајева и Херцеговине. Одлични сте домаћини и организација је одлична, сваки сегмент ове изложбе је спроведен веома професионално - казао је Павловић.

Ова изложба, како је рекао Павловић, показује колико смо повезани једним културним поднебљем.

- Ова изложба је значајна мени, пре свега, јер сам схватио до које мере смо ми повезани једним културним поднебљем, колико имамо заједничких и додирних тачака, не само географских - рекао је Павловић.

Умјетник је упутио посјетиоце изложбе на каталог професора Николе Шуице, који је опширно објаснио контекст изложбе.

- Не бих желео превише да причам о изложби, јер је много боље то урадио професор Никола Шуица у тексту у каталогу изложбе. У доброј мери осликава то што сам ја желео да кажем. То су све врло лични коментари на све ове ствари које ме муче и за које сматрам да су вредне да се запитамо о томе - а пре свега о томе “чему стремимо?” - објаснио је Павловић.

Професор Никола Шуица у свом тексту у каталогу пише да је Павловић у овој изложби сумирао све оно чиме се бавио и све оно што се дешава посљедњих деценија.

- Слике Мишка Павловића настале у другој деценији 21. века надграђују предметну видљивост. Уједно, оне преносе разлагање поимања и значења истинитости. Изазовни видљиви предметни репертоар упућује на активни класификациони систем усвојених друштвених и подсвесних препознавања. Слојеви и графизми, сликарске деонице, решетке и мреже и фигурацијски преплети форми и сенки део су дугог преиспитивања енигматичних намета које се у транзиционом и глобалном проношењу одвија више од четврт века - назначио је Шуица.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић је уз отварање ове поставке најавио интензивније активности Банског двора након санације.

- Изложба “Еутопија” представља само наставак праксе организовања репрезентативних програмских садржаја из области ликовне умјетности, а сада могу да вам кажем да ће то тек бити интензивирано након што буде завршена санација Банског двора Културног центра, која је сада у току - закључио је Матовић.

Садржај

 

Павловић је објаснио контекст и садржај изложбе, рекавши да се на идеју ове изложбе надовезују и радови који говоре о трагању за унутрашњом свјетлошћу.

- На изложби су и радови који говоре о потрази за унутрашњом, духовним и идејном светлошћу. То су радови “Капија”, затим радови који имају политичку конотацију (“Пут у Европу” и серија о сиријском граду Алепу). Ту је и једна мања сатирична серија о ономе како сам лично доживео рушење Савамале у радовима (“Одузимање земље”, “Лего коцкице”). Ова изложба је покушај прочишћења, као неко “умивање” од свакодневне прљавштине, чиме смо окружени на друштвено-политичком и егзистенцијалном плану - навео је Павловић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана