Долазе бољи дани за независне ствараоце у култури

Данко Кузмановић
Долазе бољи дани за независне ствараоце у култури

Бањалука - У вијећници Културног центра Бански двор одржана је четврта и посљедња јавна расправа о Нацрту закона о култури Републике Српске. Овај закон ће позиционирати независне ствараоце и удружења грађана која се баве културном дјелатношћу на културној мапи Републике Српске.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић изјавила је да ће изнесени конструктивни приједлози и сугестије бити увршћени у текст приједлога овог закона.

Она је подсјетила да је ријеч о најважнијем закону о култури који регулише она питања која посебним законима нису дефинисана, те посебно важним оцијенила што се овим законом дефинише надлежност Републике Српске у области културе.

- Овим законом смо се, прије свега, базирали на независну сцену, односно удружења грађана која се баве културном дјелатношћу, затим на области културе, субјекте у култури, начин финансирања и суфинансирања пројеката и програма у култури, као и на стратегију развоја културе и јавни конкурс за суфинансирање пројеката у култури које смо препознали као инструменте за спровођење културне политике - истакла је Ђаковићева.

Такође је говорила и о важности успостављања система када је ријеч о независној сцени, која до сада није била дефинисана појединачним законима.

- Имали смо намјеру да и ту успоставимо један систем, систем препознавања и вредновања, како бисмо ваљано вредновали она удружења која раде добро и континуирано и која су видљива у заједници - појаснила је Ђаковићева.

Као важну страну овог закона, она је истакла и то што је предвиђена категоризација културно-умјетничких друштава, односно аматерских удружења.

- Предвиђена је категоризација културно-умјетничких друштава на оне од републичког значаја, оне од локалног значаја и остале. Министарство просвјете и културе преузеће обавезу финансирања друштава од републичког значаја, док ће друге категорије финансирати јединице локалне самоуправе у којима раде и дјелују - нагласила је Ђаковићева.

Младен Матовић, директор Културног центра Бански двор у Бањалуци и члан радне групе за израду овог закона, рекао је да је изузетно важно да култура Републике Српске добије системско рјешење које ће бити квалитетна база за њен даљи развој.

- Надам се да ће овај закон убрзо бити усвојен и у Народној скупштини Републике Српске, те да ће што прије почети његова примјена, а тиме и бољи дани за културу Републике Српске - истакао је Матовић.

Марко Билбија, члан радне групе за израду овог закона, појаснио је да је у првом реду од изузетног значаја сама иницијатива за доношење кровног закона о култури Републике Српске, а потом и уређење оних области које нису обухваћене постојећим законима.

- Трудили смо се да све оне области које нису биле покривене посебним законима уредимо овим законом, те им поставимо добре темеље за даљи развој - рекао је Билбија, посебно истакавши важност дијела закона који се односи на независну сцену и њено уређење на одрживији и смисленији начин.+++

Стратегија развоја културе РС

Министарство просвјете и културе прошле године донијело је Стратегију развоја културе Републике Српске за период од пет година и на њу ће се ове стратегије ослањати, али и слиједити специфичне потребе сваке од локалних заједница.

Јавне расправе о Нацрту закона о култури одржане су раније у Требињу, Источном Сарајеву и Бијељини, гдје је исказана значајна заинтересованост културне јавности и изнесени важни приједлози који ће бити увршћени у текст Приједлога закона о култури Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана