Додијељена награда “Бранковог кола”: Ковач-Виткаи и Дардић добитници “Велике повеље”

Миланка Митрић
Додијељена награда “Бранковог кола”: Ковач-Виткаи и Дардић добитници “Велике повеље”

Сремски Карловци - Оперска умјетница Вера Ковач-Виткаи и драмски умјетник Витомир Вицо Дардић овогодишњи су добитници “Велике повеље Бранковог кола” коју додјељује “Бранково коло” из Сремских Карловаца.

Чланови жирија Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел донијели су једногласну одлуку о проглашењу нових лауреата ове награде. Награда се додјељује за непрекинуту и узвишену сарадњу на чувеној културној и пјесничкој манифестацији “Бранково коло” током протеклих деценија. Добитници овогодишње награде су дугогодишњи учесници, пријатељи и градитељи “Бранковог кола” који добијају ово признање за оригинални и врхунски стваралачки печат на јавној културној сцени.

Оперска пјевачица Вера Ковач-Виткаи популарност је стекла извођењем староградских и мађарских народних пјесама широм Југославије, Мађарске, Њемачке и Француске. Од почетних извођења поменутих пјесама па до данас успјела је да сачини заиста признату репутацију као једна од најуспјешнијих југословенских умјетница у земљи и иностранству. Током вишегодишње каријере изборила се да постане и буде носилац водећих сопранских улога. Наступала је на многим фестивалима и самосталним солистичким концертима.

Драмски умјетник Витомир Вицо Дардић најпознатији је по својим вазда хваљеним и посјећеним пјесничким вечерима и читању поезије великана свјетске књижевности. Од далеке 1971. године, уз прегршт стихова, остаје упечатљив као један од рапсода наше поезије због свјежине исказа и снаге изговорених стихова.

Жири “Бранковог кола” истиче да се ово престижно признање за животно дјело додјељује, прије свега, за њихов надахнути допринос љепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према пјесницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића.

- У непосусталој мисији сопствених талената на животним и духовним путевима, са разноврсним искушењима и препрекама, победама и васкрснућима, Вера Ковач-Виткаи и Витомир Вицо Дардић, свако у својој уметности, показали су људски смисао и дар за меру и скромност у дуготрајним каријерама. Награда им припада за испољену поетску лепоту и племенитост, за натпросечну храброст и уметничку снагу у трајању кроз време - наведено је у образложењу жирија.

Међу досадашњим добитницима “Велике повеље Бранковог кола” су Владета Јеротић, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић, Милан Плетел и Богдан Винокић.

Манифестација

Признање новим лауреатима свечано ће бити уручено на 47. “Бранковом колу” које ће трајати од 7. до 17. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. Овогодишњу пјесничку манифестацију отвориће писац Милисав Савић, којем ће бити уручена “Статуета Бранка Радичевића”. Ову манифестацију отварали су: Стеван Раичковић, Миодраг Павловић, Десанка Максимовић, Добриша Цесарић, Матија Бећковић, Милорад Павић, Слободан Селенић, Иван В. Лалић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана