Djelo Jezdimira Dangića zaslužuje izučavanje i danas

Srna
Djelo Jezdimira Dangića zaslužuje izučavanje i danas

Bratunac - U okviru “Bratunačkih duhovnih večeri” predstavljeno je drugo izdanje romana “Glad i tamnica”, Jezdimira Dangića, koji je prvi put objavljen 1940. godine.

Predstavljajući ovu knjigu, Radivoje Kerović je rekao da se o njoj i njenom autoru decenijama nije moglo govoriti jer je to komunistički režim zabranjivao zbog Dangićeve uloge u redovima Jugoslovenske vojske u otadžbini i ogromnog doprinosa zaštiti srpskog naroda.

Kerović je podsjetio da je Dangić rođen u Bratuncu 1897. godine, a osuđen i strijeljan pod lažnom optužbom “negdje u Sarajevu” 1947. godine.

- Dangić i njegovo djelo i danas imaju veliki značaj i značenje i zaslužuju da se izučavaju, da se javnost s tim upozna - rekao je Kerović.

Prema Kerovićevoj ocjeni Dangić je bio svestran i uspješan. Nakon izlaska iz zatvora završava Pravni fakultet, radi kao službenik Kraljevine Jugoslavije i postaje žandarmerijski major.

Uz to, Dangić piše pjesme, priče, pripovijetke, a reportaže objavljuje u listu “Politika”. Napisao je i dva romana za koje je dobio nagrade Akademije Kraljevine Jugoslavije.

- Kao šef kraljevskog obezbjeđenja prati kralja Petra Drugog do Nikšića, ali ne ide sa njim nego se vraća u Beograd, stupa u vezu sa Dražom Mihailovićem koji ga postavlja za komandanta u istočnoj Bosni gdje organizuje četničke jedinice i otpor, te oslobađa veliku teritoriju od ustaša - kazao je Kerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana