Дјело Јездимира Дангића заслужује изучавање и данас

Срна
Дјело Јездимира Дангића заслужује изучавање и данас

Братунац - У оквиру “Братуначких духовних вечери” представљено је друго издање романа “Глад и тамница”, Јездимира Дангића, који је први пут објављен 1940. године.

Представљајући ову књигу, Радивоје Керовић је рекао да се о њој и њеном аутору деценијама није могло говорити јер је то комунистички режим забрањивао због Дангићеве улоге у редовима Југословенске војске у отаџбини и огромног доприноса заштити српског народа.

Керовић је подсјетио да је Дангић рођен у Братунцу 1897. године, а осуђен и стријељан под лажном оптужбом “негдје у Сарајеву” 1947. године.

- Дангић и његово дјело и данас имају велики значај и значење и заслужују да се изучавају, да се јавност с тим упозна - рекао је Керовић.

Према Керовићевој оцјени Дангић је био свестран и успјешан. Након изласка из затвора завршава Правни факултет, ради као службеник Краљевине Југославије и постаје жандармеријски мајор.

Уз то, Дангић пише пјесме, приче, приповијетке, а репортаже објављује у листу “Политика”. Написао је и два романа за које је добио награде Академије Краљевине Југославије.

- Као шеф краљевског обезбјеђења прати краља Петра Другог до Никшића, али не иде са њим него се враћа у Београд, ступа у везу са Дражом Михаиловићем који га поставља за команданта у источној Босни гдје организује четничке јединице и отпор, те ослобађа велику територију од усташа - казао је Керовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана