Дирљив помен Небојши Глоговцу

Данко Кузмановић
Дирљив помен Небојши Глоговцу

Бањалука - Програмом “Сећање на Небојшу Глоговца” Југословенско драмско позориште и Удружење драмских уметника Србије обиљежило је, у Београду, годину дана од смрти овог великана српског глумишта.

Дирљив помен одржан је у присуству његове родбине, пријатеља, колега и поштовалаца.

Доајен нашег глумишта преминуо је 9. фебруара прошле године у 49. години.

На сцени ЈДП-а Глоговчева кћерка Сунчица и син Гаврило примили су признања “Добричин прстен” и “Милош Жутић”, којима је Удружење драмских уметника постхумно наградило Небојшу Глоговца.

Дјеци преминулог глумца награде је уручио Војислав Брајовић, предсједник Удружења драмских уметника Србије.

- Судбина је хтела да ова вредна признања Небојша Глоговац не може да прими. Прошло је годину дана од када Небојша није са нама, али ми, његове колеге, породица и пријатељи знамо да је ту. Он ће на овој сцени бити заувек. Заувек ће остати у срцима својих пријатеља и породице, али и свих који су имали прилике да га гледају на позоришној сцени - казао је Брајовић и додао да је Глоговац својим улогама оставио неизбрисив траг и дао немјерљив допринос нашој умјетности и култури.

На сцени “Љуба Тадић” троје глумаца, Милица Гојковић, Јоаким Тасић и Миодраг Драгичевић, говорили су Небојшине мисли изречене у разним приликама у новинским и телевизијским интервјуима.

Подсјетили су се присутни и на глумачке домете Глоговца кроз разне видео-инсерте, али и кроз кратак филм у режији Радивоја Андрића.

Горчин Стојановић, умјетнички директор Југословенског драмског позоришта и познати редитељ, рекао је да никоме није потребан датум за сјећање на Небојшу Глоговца јер се он свакодневно помиње.

- У нашим и регионалним позориштима, међу телевизијским и филмским екипама, на улици и у продавницама свакодневно се помиње Небојша - истакао је Стојановић.

Редитељ је рекао да љепота душе Небојше Глоговца сада, годину дана након његове смрти, још више избија на видјело, а била је очевидна и док је Небојша био жив.

Небојша Глоговац је одиграо више од 70 филмских и телевизијских улога, од којих су најпознатије у остварењима “Кад порастем бићу Кенгур”, “Породично благо”, “Небеска удица”, “Клопка” и “Хадерсфилд”.

- Сваки човек који се усуди да мисли има Хамлета у себи - говорио је Небојша Глоговац.

Поменуту реченицу казао је говорећи о својој насловној роли у представи “Хамлет”, коју је по чувеном Шекспировом дјелу режирао Александар Поповски, а која је премијерно изведена 17. септембра 2016. године. Представа је била изврсна, Хамлет у зрелим годинама маестралан, поставка Поповског умјетнички снажна и актуелна. За ту је ролу добио и престижну награду “Милош Жутић”.

Петочлани жири је у образложењу истакао: “У случају ове сасвим оригинално замишљене и остварене улоге жири је закључио да је глумачко постигнуће Небојше Глоговца изузетно и као индивидуалан уметнички чин и као темељ целине представе. Свесно потчињавање задатку и истовремено самосвојност дубоко проживљене и целином свога глумачкога бића отелотворене судбине принца Хамлета, највиши ниво глумачке технике и заиграност до самозаборава красе игру Небојше Глоговца (и) у овој улози и чине је не само врхунским глумачким резултатом, већ и неизрецивим искуством за гледаоца. А неизрециво се не може заборавити.”

Монографија

Представљена је и монографија “Небојша Глоговац” ауторке Татјане Њежић. Ауторка је рекла да је монографија још један поглед у дубину, у промишљеност, људскост, топлину, а у исто вријеме и у достојанственост и невјероватну чврстину овог великана српског глумишта. Монографију, која је луксузно опремљена на 245 страна, са више од 100 фотографија, издало је Удружење драмских уметника Србије, Вулкан издаваштво и Библиотека града Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана