Дервента:”Вихорово” поетско вече у част Милована Бјелошевића Белог

Срна
Дервента:”Вихорово” поетско вече у част Милована Бјелошевића Белог

Дервента - У Дервенти је вечерас одржано поетско вече “Дан Милована Бјелошевића Белог” поводом 26 година од погибије у протеклом рату дервентског професора, пјесника и политичара.

Поетско вече организовао је Српски књижевни клуб “Вихор” Дервента чији је Бјелошевић био члан и предсједник.


Предсједник “Вихора” Ненад Симић рекао је да ово вече представља сјећање на све што је Бјелошевић оставио у насљеђе будућим генерацијама пјесника.

“Главна одлика вечерашњег окупљања је што у његујемо сјећање на нашег професора, народног посланика, обновитеља клуба жВихорж и жПросвјетеж у Дервенти”, истакао је Симић и додао да је Бјелошевић био и први предсједник тадашње Скупштине општине Српска Дервента.

О Бјелошевићем стваралаштву говорио је књижевник Савко Пећић Песа, а поетско вече су стиховима употпунили Милорад Мишо Ђурђевић, Славко Покрајац, Гвозден Нешковић, Слободан Лејић, Јасмина Радановић, Жељко Ђукић, Боро Петковић, Војислав Новић, Вера Ратковац и Рада Ђошан Китић из Модриче.

Представници “Вихора” данас су присуствовали и помену на гробљу у Календеровцима, гдје су прислужили свијеће и положили цвијеће.

Помену су, осим чланова породице Бјелошевића, присуствовали и начелник Дервенте Милорад Симић и делегација СДС-а Дервента.

Милован Бјелошевић погинуо је на данашњи дан 1992. године бранећи родно село Доњу Лупаљницу.

Бјелошевић је књижевним радом почео да се бави као средњошколац, а прву књигу приповједака “Коби људске” објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године, када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Књижевног клуба “Вихор”.

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор” у издању матичног клуба, а друга књига “Казивања Митра Липљанчанина” објављена му је 1988. године.

Пред сам рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку пјесама “Уклећа са липишта”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана