Циљ промоција и афирмација ћирилице

Миланка Митрић
Циљ промоција и афирмација ћирилице

Бањалука - Форум о ћирилици посвећен је заштити ћириличног писма са становишта заштите културног насљеђа и први је корак у реализацији Повеље о српском културном простору, која дефинише заједничку политику дјеловања у области културе Републике Српске и Србије, али и много шире, гдје год живи српски народ.

Ово је рекла министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић, поводом Форума о ћирилици, који ће бити одржан у сриједу у Административном центру Владе Републике Српске. Скуп ће почети у 10 часова.

У оквиру поменуте повеље о српском културном простору, која је овог мјесеца потписана у Сремским Карловцима, посебна пажња је окренута успостављању бриге о српском језику и ћириличном писму, подршци програмима наставе српског језика, културе и историје. Такође, значајно је обнављање и заснивање лектората у иностраним центрима, да би се остварио значајан допринос ширењу и интересовању других народа за српски језик.

- Ћирилица као историјско писмо и симболичка идентификација српског народа широко је препозната као културно добро чију позицију у јавном саобраћају треба системски оснажити. Двоазбучност је реалност српске културе, али не смије да искључи бригу за првенство писма којим се Срби служе преко хиљаду година, а која је у региону потиснута, а у прошлости, у окриљу окупационих режима, и формално била забрањивана - објашњено је у Повељи о српском културном простору.

Форум о ћирилици окупиће угледне лингвисте, стручњаке, издаваче, представнике медија и културних и јавних установа и отвориће важна питања која се тичу статуса ћирилице у актуелним социолошким, политичким, културолошким и политичким околностима.

- Први циљ Форума је промоција и афирмација ћирилице, првенствено кроз изражену подршку домаћим издавачима да објављују књиге писане ијекавицом на ћириличном писму, али и да се отворе и размотре други потенцијални инструменти подршке - казала је Тривићева.

Други аспект, према њеним ријечима, јесте питање ћирилице у јавној употреби у БиХ, односно ћирилице у модерном информатичком друштву.

- Непостојање свијести о његовању језичког израза, али и глобална комуникација у којој  језик подразумијева латинични израз, допринијела је томе да отворимо ову причу како додатно да оснажимо и афирмишемо ћирилицу у јавној употреби, да се ово питање отвори у јавним установама, школама, медијима - нагласила је Тривићева.

Предсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској др Драго Бранковић објаснио је да је циљ Форума да се ћирилица приближи сваком човјеку и грађанину и појаснио да су питања за размишљање колико је грађана у Републици Српској  неписмено, колико је писмених грађана који не пишу и скоро не знају читати ћирилицу, а колико је писмених који знају ћирилицу, али пишу латиницу.

- Желимо да чувамо, његујемо, развијамо и усавршавамо наш језик. Нова информатичка терминологија и глобализацијски токови озбиљно угрожавају не само наш језик и писмо, него и друге језике малобројних народа. Како у том глобализацијском току, гдје су американизација и европеизација доминантни процеси, сачувати оно што је национално и наше - објаснио је Бранковић.

Форум организује Министарство просвјете и културе у сарадњи са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској.+

Након толико нагађања о вези глумца Бредлија Купера и пјевачице Леди Гаге манекенка Ирина Шајк више не може да издржи притисак медија. Иако се Ирина на додјели “Оскара” понашала као да је све у најбољем реду, извори блиски манекенки кажу да јој је доста ових прича. Ирина је позната и као неко ко не воли папараце, што је и доказала на посљедњим фотографијама када је главу прекрила тексас јакном.

Дискусије и учесници

Форум о ћирилици обухватиће двије панел дискусије: “Ћирилица у јавној употреби у Републици Српској и БиХ” и “Ћирилица у дигиталном добу”. Међу најављеним учесницима су проф. др Милош Ковачевић, проф. др Миланка Бабић, академик Срето Танасић, проф. др Ранко Поповић и други еминентни професори српског језика и књижевности који раде на универзитетима у Републици Српској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана