Бројни посјетиоци у Музеју Херцеговине

Срна
Бројни посјетиоци у Музеју Херцеговине

Требиње - У Музеју Херцеговине у Требињу у оквиру "Ноћ музеја" организован је разноврстан културни програм за многобројне посјетиоце за које су до један час послије поноћи отворене поставке.

Директор Музеја Ивана Грујић рекла је да је овогодишња тема манифестације технолошке и међуинституционалне хиперповезаности.


Она је навела да се хиперповезаност односи на сарадњу музеја са другим институцијама, организацијама, удружењима у организовању културних догађаја и презентацији музејских збирки и културно-историјског насљеђа.

Грујићева је објаснила да се тема тиче многоструких облика данашњих комуникација које због технолошких иновација допиру до различитих категорија друштва.

"То доприноси да музеји могу изаћи ван оквира своје темељне дјелатности и публике са којом раде и пронаћи нове кориснике својих колекција -дигитализација збирки, мултимедијалне изложбе, друштвене мреже", објаснила је Грујићева.

Она је напоменула да Музеј Херцеговине 11. годину заредом обиљежава Међународни дан и Европску ноћ музеја.

У оквиру манифестације отворена је изложба "Судар култура - мјеста сусретања", аутора професора Мартине и Бориса Кавура са Универзитета у Копру из Словеније.

Они су говорили о утицају и посебним везама праисторијских заједница келтске културе и средоземних цивилизација.

"Хтјели смо показати да је праисторија у ствари основа за цивилизацијски развој Европе, оне која је ову годину посветила културној баштини", истакао је Кавур, те додао да у сарадњи са Музејом Херцеговине желе показати изузетну културну баштину, насљеђе и богатство које се чува у овом и другим музејима.

Музеј Херцеговине овом изложбом уједно обиљежава и Европску годину културног насљеђа - 2018. годину, проглашену од Европске комисије.

Овом приликом изложени су археолошки налази из праисторијске збирке, Археолошког одјељења музеја, који се односе на период у којем су поднебље Херцеговине настањивала илирска племена.

Отворена је и изложба "Удахнимо умјетност заједно", школа сликања и цртања "Центар Кембриџ" из Требиња, Билеће, Гацка и Невесиња, а уприличена је и радионица за дјецу "Нацртај илирског ратника".

У забавном дијелу програма у дворишту Музеја наступа требињски рок састав "Кругови у житу".

Начелник градског Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић рекао је да је градска управа подржала ову манифестацију и тиме показала да припада групи европских градова.

Он је истакао да и Требињско културно љето почиње у мају, те најавио да су вечерашњи богати садржаји почетак свега оног што ће се током цијелог љета моћи видјети и доживјети у граду који, како је рекао, с правом носи назив "Град културе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана