“Бранкови дани” у Новом Саду: Представљен “Споменар Мине Караџић”

Агенције
“Бранкови дани” у Новом Саду: Представљен “Споменар Мине Караџић”

Нови Сад - “Споменар Мине Караџић”, у издању Вукове задужбине, представљен је на “Пролећним Бранковим данима 2019” у Градској библиотеци у Новом Саду.

У питању је ново издање које за свој иницијални основ има прво издање “Споменара” Голуба Добрашиновића из 1974. године. Након објављивања тог издања, временом је било објављено још пет издања (1975, 1983, 1988, 2004, 2008). Ово је шесто издање са преводима на њемачки и руски језик, у чему је, у ствари, кључна иновација. Уредница новог “Споменара” је Мина Ђурић са преводима на два поменута језика. Одговорни уредник је Бошко Сувајџић, а рецензент Миодраг Матицки.

Предсједник “Бранковог кола” Ненад Грујичић нагласио је значај ријетких институционалних континуитета на пољу српске културе и значај издања овог споменара. Током пригодне вечери прочитана је пјесма Бранка Радичевића “Мини Караџић у споменицу”, која је написана прије 170 година, на Бадње вече 1849. године.

На премијерној, новосадско-карловачко-бранковској промоцији, о “Споменару” надахнуто су говорили Бошко Сувајџић и Миодраг Матицки. Бошко Сувајџић, иначе актуелни лауреат “Печата вароши сремскокарловачке” који додјељује “Бранково коло”, изнио је занимљиве детаље из биографије Мине Караџић који су одушевили публику.

- “Споменар Мине Караџић” једна је од најелоквентнијих тихих књига свога и многих других времена, салонска и светска, интерно породична, а интернационално значајна, на известан начин пригодна, а по непосредности и непатворености својих сегмената неприкосновена - наведено је у поговору Мине Ђурић.

Фотографије романтичарске епохе која је изњедрила великане српске поезије Вука Стефановића Караџића, Петра Петровића Његоша, Бранка Радичевића, Ђуру Даничића и друге, приказане су на поменутој промоцији, а посебан доживљај било је музичко извођење пјесме “Девојка на студенцу”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана