Ближи се пет вијекова од отварања горажданске штампарије

Глас Српске
Ближи се пет вијекова од отварања горажданске штампарије

Горажде - У сусрет златном јубилеју - пет стотина година од стварања једне од најстаријих штампарија на Балкану и прве на подручју БиХ, у Новом Горажду предстоји много посла.

У 2019. години планирано је више културних и научних скупова којима ће се указати на значај ове установе за развој писмености код Срба и Румуна.

Трговац Божидар Љубавић звани Горажданин са синовима је основао штампарију која је 1519. године одштампала прво издање - Литургију или Служабник. На стотину једном листу налазе се вечерња и јутарња служба и литургије светог Јована Златоустог и Василија Великог. Двије године касније из штампе је изашао Псалтир са последовањем који је са 352 листа најобимнија књига. Молитвеник из 1523. године посљедње је издање. Поводом значајног јубилеја, у сарадњи са стручњацима Филозофског факултета Источно Сарајево биће издата монографија.

Томислав Чарапић, начелник Одсјека за привреду и друштвене дјелатности Новог Горажда, рекао је да ће монографија обухватити историјат штампарије, као и да ће на приступачан начин помоћи у едукацији младих о значају горажданске штампарије за српско писмо и писменост.

Поводом ријетко вриједног јубилеја, биће штампане поштанске маркице на којима ће бити представљена издања ове значајне установе, која је у Доњој Сопотници код Горажда при храму Светог Ђорђа радила све до 1523. године, када је нешто касније премјештена у Трговиште у Румунији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана