Бећковић: Споменик браћи Соколовић - споменик души српског народа

Срна
Бећковић: Споменик браћи Соколовић - споменик души српског народа

Београд - Српски академик Матија Бећковић оцијенио је да је подизање споменика браћи Соколовић у Андрићграду послије готово 500 година уједно и споменик души српског народа.

“Речено је да је обнова Пећке патријаршије, заслугом паше Мехмеда Соколовића и његовог брата Макарија, партијарха српске цркве, највећи и најзначајнији догађај за српски народ у време турске владавине”, рекао је Бећковић.


Он је рекао за “Новости” да се чини да је подизање споменика браћи Соколовић у Андрићграду неупоредиви подвиг српске културе.

Бећковић ће да бесједи на видовданској свечаности 28. јуна, када би споменик браћи Соколовић на улазу у Андрићград требало да открије предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица најавио је да ће овогодишњи Видовдански дани у Андрићграду почети откривањем обиљежја браћи Соколовић - Мехмед паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије.

Према његовим ријечима, идеја тог споменика је да покаже нешто сасвим супротно од оног што су као негативне чињенице из историје српског народа и Бошњака често злоупотребљавале велике силе “хушкајући нас на ратове”.

“Жељели смо да браћу Соколовиће истакнемо као позитивне примјере. Од 28. јуна, те двије људескаре, у пријатељском загрљају, Мехмед паша и Свети Макарије стајаће на улазу у Андрићград”, рекао је идејни творац Андрићграда за “Вечерње новости”.

Споменик браћи Соколовић, који ће се наћи уз обиљежја Иви Андрићу и Петру Петровићу Његошу, дјело је вајара Зорана Кузмановића, који је и аутор скулптуре Гаврилу Принципу која је постављена у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана