Бећковић: Хашани могу бити једно од најважнијих мјеста у Српској

Срна
Бећковић: Хашани могу бити једно од најважнијих мјеста у Српској

Крупа на Уни - Академик Матија Бећковић сматра да би Хашани, родно мјесто књижевника Бранка Ћопића, могли бити једно од најважнијих мјеста у Републици Српској.

Бећковић је рекао да су родна мјеста књижевника веома значајна и да би требало направити мапу на којој би била обиљежена.

“То су главни градови Републике Српске и њене културе, то је темељ на којем она стоји. Ја са био у Смиљану Николе Тесле и данас кад сам долазио до родне куће Бранка Ћопића и овај крај ме подсјетио на то мјесто”, рекао је он данас током прве посјете родном мјесту Бранка Ћопића.

Бећковић је навео да је Ћопић први писац којег је знао, а касније га и упознао.

“Он је својим примјером олакшао живот својим земљацима, људи који се овдје рађају имају на кога да се угледају”, нагласио је Бећковић.

Светозар Личина, предсједник бањалучке Фондације “Бранко Ћопић”, подсјетио је да је Ћопић први у српску књижевност увео Грмеч.

“Ћопић је био јединствен по стваралачком идентитету, био је разапет између наде и разочарења, а иза себе је остави дјело моћно као Грмеч”, додао је Личина.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је да је у Хашанима у току изградња реплике родне куће Бранка Ћопића, за шта је 26.000 евра обезбиједила Влада Азербејџана.

“Осим тога, изграђен је млин дједа Трише, а средства у износу од 25.000 КМ обезбијеђена су из кабинета предсједника Републике Српске”, навео је Кљајић.

Директор Основне школе “Бранко Ћопић” из Доњег Дубовика, административног центра општине Крупа на Уни Драгана Тодић рекла је да је посјета академика Бећковића велика част.

Тодићева очекује да ће пројекат “Башта сљезове боје” имати подршку и донаторе.

Академик Бећковић данас је посјетио мјесто гдје је у току изградња реплике родне куће Бранка Ћопића, а затим му је у спомен-школи у Хашанима представљен пројекат Спомен-подручје “Башта сљезове боје” на површини од 38 хектара, који би, осим културних, требало би да има и привредне садржаје.

Овој презентацији коју су организовали Фондација “Бранко Ћопић”, општина Крупа на Уни и Основна школа “Бранко Ћопић” присуствовали су и начелници општина Костајница, Нови Град и Оштра Лука.

Данас је у име манифестације “Књижевни сусрети на Козари” Младенко Саџак представио књигу “Ћопић” из Библиотеке “Књижевни сусрети на Козари”.

Он је рекао да ће у едицији “Овјенчани” бити објављене књиге посвећене писцима добитницима награде “Скендер Куленовић”, а прву награду добио је управо Ћопић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана