Бардача враћа стари сјај

Дејан Јовичић
Бардача враћа стари сјај

Србац - Тридесет и пети сазив бардачке ликовне колоније за сада је оправдао очекивања и наставио успјешну традицију ове манифестације, која успјешно траје без прекида већ три и по деценије.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић је са сарадницима посјетио академске сликаре из пет земаља који од 23. јуна стварају умјетничка дјела на овој колонији, која је једна од најстаријих на нашим просторима.

- Колонија на Бардачи потенцира еколошки аспект који је у посљедњих неколико година знатно нарушен због негативног сплета околности, али се надамо да ћемо у времену које долази барем приближно вратити некадашње стање овог природног резервата и од тога сигурно нећемо одустати - рекао је Драгосављевић.

Општина Србац је поред кабинета предсједника Републике Српске, Министарства просвјете и културе и Природно-математичког факултета Бањалука један од главних покровитеља бардачке колоније, која је ове године окупила 15 академских сликара из Француске, Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Директорица Центра за културу и спорт Сандра Михољчић рекла је да су сликари ових дана посјетили манастирски комплекс Осовица код Српца, гдје су уживали у љепотама ове православне светиње, смјештене у подножју Мотајице.

Према њеним ријечима, на завршној вечери која је планирана 1. јула, биће организована изложба насталих радова и округли сто.

Тема округлог стола ће бити “Незаштићено подручје Бардаче”, а презентацију ће одржати представници Центра за заштиту животне средине из Бањалуке - истакла је Михољчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана