Бардача као вјечна инспирација академских сликара

Дејан Јовичић
Бардача као вјечна инспирација академских сликара

Србац - Ликовно-еколошка колонија на Бардачи, која се одржава до 1. јула и окупља академске сликаре из Француске, Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Једна од 15 учесника је и академска сликарка Николина Песлаћ из Бањалуке.

- Ликовно-еколошка колонија на Бардачи је једна од најстаријих и најпознатијих колонија на овим просторима и мени је била изузетна част што сам први пут позвана да у њој учествујем, посебно из разлога што смо вршњаци, јер ове године славимо 35. рођендан - рекла је Песлаћева.

Бањалучка сликарка, која је по звању магистар графике, планира урадити најмање три слике од којих ће највреднија по избору умјетничког савјета ући у фундус колоније који броји више од 600 слика.

- Бавим се акварелом и цртежом и комбинујем то у једну цјелину која на крају подсјећа на графику. Тако ће бити и на Бардачи гдје је амбијент заиста прелијеп и опуштајући и инспирацију проналазим на сваком кораку - рекла је Николина која је запослена као наставник сликарства.

Први пут на бардачкој колонији је нишки умјетник Миодраг Анђелковић који ствара умјетнине у овом природном резервату заједно са супругом Мирјаном која је такође академски сликар. Добитник је неколико угледних награда за сликарство и графику, као и златне значке Културно-просвјетне заједнице Србије за општи допринос култури земље. Његове слике је могла видјети и публика у Паризу, Букурешту, Софији, Цириху и другим европским градовима.

 - Изузетно сам срећан што први пут гостујем у овом крају јер гајим велику љубав према Републици Српској и свакодневно пратим како живи српски народ у овом крају. Веома често учествујем у раду бројних колонија, а тренутно сам предсједник Умјетничког савјета Ликовне колоније Сићево чија традиција је дуга више од пола вијека. Сваке године на овој колонији позивам барем једног умјетника из Републике Српске - рекао је Анђелковић.

У својим радовима најчешће комбинује акварел, пастел и кинески туш као посебну технику за коју каже да представља сам врх сликарства.

- На Бардачи стварам дјела по једној посебној рецептури коју је својевремено користио Рубенс, а ради се о емулгираној темпери која је била специфична и за период ренесансе. Са њом ћу насликати Бардачу онаквом каквом бих желио да је видим у будућности управо онако како сам својевремено осликао специјални резерват природе Царска бара коју сам представио на изложби у Зрењанину - рекао је Анђелковић.

Тема овогодишње колоније је “Незаштићено подручје Бардача” о чему ће на округлом столу говорити активисти “Центра за заштиту животне средине” из Бањалуке. Током рада колоније планиран је и једнодневни излет у манастир Осовица код Српца.

По завршетку манифестације планирају се изложбе насталих радова у Бањалуци, Приједору, Добоју, Требињу, Вишеграду, Лакташима, Градишци, Београду и Новом Саду.

Покровитељи 35. сазива бардачке колоније су Кабинет предсједника Републике Српске, Министарство просвјете и културе, Општина Србац и Пририодно-математички факултет Бањалука.

Школа сликања

У оквиру ликовне колоније и ове године се организује школа сликања, коју похађа десетак талентованих ученика основних и средњих школа из Српца и околних општина. Водитељ школе је академски сликар Борис Еремић из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана