Бајка на леду очарала публику у Бањалуци

Данко Кузмановић
Бајка на леду очарала публику у Бањалуци

Бањалука - Гала спектакл на леду чланова Руског државног балета на леду из Санкт Петербурга у два чина, одигран у Спортској дворани “Борик”, оставио је без даха многе Бањалучане који су аплаузима поздрављали руске клизаче.

Публици се представило 30 клизача, побједника како олимпијских игара, тако и свјетских, европских и националних такмичења, одигравши балетну представу “Успавана љепотица”, која је једна од најзахтјевнијих представа класичног балета Петра Иљича Чајковског.

Представа је заснована на старој причи о младој принцези на коју је зла вјештица бацила пророчанство стогодишњег сна и из којег ју је пробудио пољубац принца.

Прича о љубави, са раскошним костимима, вилама и својим класичним варијацијама, представљала је право балетско уживање.

Организатор овог величанственог догађаја је “Квин естрада”.

Извршни директор ове агенције Зоран Ђурић изразио је захвалност бањалучкој публици која му помаже да истраје у покушајима да Бањалуку учини великим градом. 

- Захваљујем бањалучкој публици што ми даје подршку на овим догађајима које организујемо, да истрајем у покушајима да од Бањалуке направимо велики град, иако смо мали, генерално, по броју становника. Програме које доводимо су програми које имају само велики градови - казао је Ђурић. 

Што се тиче будућих планова, Ђурић је рекао да Бањалучани и сљедеће године могу да очекују квалитетан и занимљив програм.

- За сљедећу годину планирамо изузетно квалитетан и занимљив програм и, наравно, очекујем да ћемо имати подршку градских и републичких власти много више него до сада, уколико желе да имамо добар програм - рекао је Ђурић. 

Руски државни балет на леду из Санкт Петербурга један је од бисера Русије, основан 1967. године. То је прва и до сада једина балетна трупа која нуди прави класични балет са класичним балетним костимима. Грациозност клизача, маштовита костимографија и сценографија, специјални ефекти, вјештине свјетских умјетника плеса на леду, уз безвременску музику Петра Иљича Чајковског, омогућили су Бањалучанима уживање у првокласном умјетничком догађају који одушевљава публику широм свијета.

Свјетска популарност

Овај ансамбл је до сада имао више од 7.000 наступа на најпрестижнијим позорницама свијета. Лондонски “Royal Alber Hall”, “Садлер” у Велсу, “Сингапур  Еспланаде”, “Place des Arts” у Монтреалу, “Артсцапе” у Кејптауну само су нека од мјеста која су овај јединствени умјетнички перформанс наградила овацијама након извођења. Сваку представу овог чувеног руског балета на леду  прате и богата костимографија и расвјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана