Arheologija nije dovoljno zastupljena ni zaštićena

Danko Kuzmanović
Arheologija nije dovoljno zastupljena ni zaštićena

Banjaluka - Republika Srpska, kao i BiH uopšteno, bogata je arheološkim lokalitetima još od perioda rane praistorije, a smatramo da se arheologija ne tretira na zadovoljavajućem nivou: nedovoljan je broj zaposlenih arheologa i konzervatora u institucijama Republike Srpske, arheologija kroz pravna akta nije dovoljno ni zastupljena ni zaštićena, a kao najveći problem smatra se nepostojanje niti jedne naučne ustanove u RS koja se baviti arheologijom.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Društva arheologa Republike Srpske Goran Kalinić. On je napomenuo da se premalo pažnje posvećuje ovoj nauci na našim fakultetima.

- Predmeti arheologija i muzeologija izučavaju se u okviru oblasti pomoćnih istorijskih nauka jednosemestralno na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i dvosemestralno na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu - rekao je Kalinić.

Društvo arheologa Republike Srpske osnovano je 2014. godine s ciljem poboljšanja rada i razvoja arheologije, muzeologije i zaštite kulturnog nasljeđa RS, kojim bi se ujedno promovisao i kulturni i turistički potencijali našeg područja.

Prije nekoliko dana potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Muzeja Republike Srpske i Društva arheologa Republike Srpske.

Arheolog i kustos Muzeja RS Ivana Pandžić je rekla da je ovim ugovorom regulisana razmjena kadrova, racionalna organizacija posla i druge stvari od zajedničke koristi.

- U pitanju je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji iz oblasti arheologije i muzeologije, a koji obuhvata različite vrste aktivnosti kojima se bave potpisnici ugovora, kao što su razmjene kadrova i kompatibilnih projekata, izdavačka djelatnost, naučnoistraživački rad i projekti, kao i međusobno korišćenje programa i sadržaja koji se nudi od potpisnika - kazala je Pandžićeva.

U toku je, kako je objasnila Pandžićeva, novi projekat Društva arheologa RS i Muzeja RS, koji podrazumijeva snimanje lokaliteta tvrđave Kastel.

- Društvo arheologa RS i Muzej RS sarađuju od samog osnivanja društva, a dosadašnja saradnja sada je i formalno ozvaničena. Glavni povod je novi projekat Društva arheologa RS koji je sufinansirao grad putem javnog konkursa za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva grada Banjaluka “Primjena savremene metodologije u arheologiji (primjer lokalitet Kastel Banjaluka)”. Projekat podrazumijeva geofizičko snimanje 10.000 m2 lokaliteta Kastel, s ciljem detektovanja potencijalnih objekata pod zemljom. Snimanje će trajati deset dana, nakon čega slijedi obrada i interpretacija sakupljenih podataka i njihova prezentacija. Realizacija je osmišljena kao proces edukacije srednjoškolaca i studenata novim tehnologijama, ali i zaposlenih u republičkim i gradskim institucijama koje se bave kulturnim nasljeđem, kao i nevladinom sektoru. Navedeni projekat realizovaće Centar za nove tehnologije “Viminacijum” iz Beograda u saradnji sa Muzejom Republike Srpske, republičkim Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i Društvom arheologa RS - objasnila je Pandžićeva.

Najbolju saradnju i podršku, kako je rekao Goran Kalinić, imali su od Gradske uprave grada Banjaluka.

- Što se tiče dosadašnje saradnje najbolju saradnju i najveću podršku do sada smo ostvarili sa Gradskom upravom grada Banjaluka, koja od početka osnivanja društva pomaže realizaciji njegovih aktivnosti (izrada vebsajta, organizacija prvog okruglog stola i dr.). Na projektima smo sarađivali i sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS kao i sa Ministarstvom cvilnih poslova BiH na projektu pripreme za snimanje prvog dokumentarnog arheološkog filma “Rastuša - praistorijska riznica” - naveo je Kalinić.

Društvo veoma često nailazi i na poteškoće koje proizlaze iz iskrivljene slike o arheolozima.

- Problema u našoj oblasti ima mnogo (najvažniji su već prethodno istaknuti: slaba zastupljenost arheologa u institucijama i zakonodavni problemi), a najveće posljedice trpimo zbog iskrivljene slike o arheolozima koji su predstavljeni kao Indijana Džouns i priča o piramidama, zakopanom blagu i slično. Arheologija je nauka koja istražuje, otkriva, proučava i objašnjava prošlost čovjeka na osnovu stvarnih, materijalnih izvora, odnosno na osnovu materijalnih ostataka samog čovjeka, njegovih izrađevina, te različitih tragova koje je ostavio u svojoj okolini - zaključio je Kalinić.

Ciljevi

 

Neki od ciljeva za naredni period su i uspostavljanje saradnje sa kolegama iz regije.

- Okupljanje stručnjaka i saradnika iz relevantnih oblasti u Društvo arheologa RS način je da se pokuša pozitivno promijeniti mišljenje i slika o važnosti arheologije, muzeologije i zaštite kulturnog nasljeđa za cjelokupno društvo. Uspostavljanje saradnje sa kolegama iz regije, njihovim društvima, udruženjima i institutima, razmjena i saradnja, te učešće na zajedničkim projektima prioriteti su društva u narednom periodu - naglasila je Pandžićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana