Андрија Кузмановић, глумац за “Глас Српске”: Кад чекаш лепо, лепо ти и дође

Данко Кузмановић
Андрија Кузмановић, глумац за “Глас Српске”: Кад чекаш лепо, лепо ти и дође

Увек сам знао да ме чека нешто лепо. Увек сам веровао да ме чека нешто лепо. Људи морају да схвате да кад чекаш лепо - лепо ти и дође. Ако сам сањао какав би почетак моје каријере био, тај свој сан сам остварио и досањао сам га.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” глумац Андрија Кузмановић, познат по улогама у серијама “Монтевидео, Бог те видео”, “Сенке над Балканом” и “Јутро ће променити све”.

ГЛАС: Сваку епизоду серије “Сенке над Балканом” пратили су милиони људи. Шта за Вас значи овај податак? 

КУЗМАНОВИЋ: Тај податак за нас значи да се људима свиђају пројекти, у којима, хвала Богу, и ја играм, и да прате домаћу кинематографију. Домаћа кинематографија је и она из региона, људи то морају да схвате. Без региона је кинематографија мртва. Драго ми је да су “Сенке” спојиле регион бар недељом увече у осам часова. Драже ми је што су наши људи почели опет да гледају домаће серије, него то што сад ја играм главну улогу у некој. Много ми је драго што се кинематографија враћа. Ту је сада и “Жигосани у рекету”, а имамо и “Јутро ће променити све”.

ГЛАС: Како је дошло до сарадње са Драганом Бјелогрлићем?

КУЗМАНОВИЋ: Тада сам био трећа година академије, другар Александар Милошевић, који је сада у Трсту, ми је рекао да Бјела спрема кастинг. Рекао ми је да прави неку серију и да прави кастинг за неку серију о фудбалерима. Ја сам му на то рекао да се то већ зна ко ће глумити. Он ме наговорио тако што је рекао: “Ајде, немој да си будала”. Ја одем на кастинг и добијем Јакшу голмана. Сећам се, ишао сам са мамом и са сестром у колима и зове ме Бјела и говори да сам добио улогу Јакше. Сећам се да нас је на кастингу било око 500, из читавог региона. Знам да сам први добио улогу, јер сам се спремао за голмана, а сви остали су за остале играче.

ГЛАС: Повјерио Вам је велике улоге у остварењима “Монтевидео, Бог те видео” и “Сенке над Балканом”. Колико су Вам оне утицале на живот?

КУЗМАНОВИЋ: На живот су утицале доста. На каријеру исто тако. Знаш како, причам сада клинцима у позоришту како смо ми то снимали и заиста сам срећан што сам део тога. Ми смо “Монтевидео” радили пет година, и свуда смо путовали. Када им ја то причам, они не верују. И мени је жао што због пара и због тренутне ситуације у земљи не може да се деси неким новим клинцима тако нешто. Заиста мислим да смо привилеговани нас једанаесторица који смо били ту. Привилеговани смо јер смо одмах у старту, јер сам био трећа година академије, имали 350 дана снимања. То је била додатна академија пред камером, и то Бјелина академија пред камером. Заиста сам поносан на ту моју генерацију, а “Монтевидео” нас је дефинитивно обележио. После тога су нас звали “Бјелине бебе”. Има ту и дивних глумаца који нису учествовали у томе, као што су Раша Вујовић, Никола Ракочевић, Немања Оливерић и други.

ГЛАС: Глумите и у другој сезони “Сенки над Балканом”. Како напредује снимање и да ли се лик мијења у другој сезони?

КУЗМАНОВИЋ: Ја преузимам полицију сада и добијам новог партнера. Дакле, мењам Бјелу, мада је он незамењив. Мој лик, Станко Плетикосић је дошао са школовања и иде даље. Намазанији је, опаснији је, прошао је неке ствари у животу. Чим убије човека, одмах му се промени живот, а он је убио човека у првом серијалу. Последице се виде, иако је то био зликовац, а иначе га је глумио мој кум Милош Петровић. Мислим да сам ти доста рекао за сада.

ГЛАС: Колико Вам је улога Јакше у “Монтевидеу” помогла за улогу Станка у “Сенкама”, да ли је битно то што је у оба случаја исти временски период?

КУЗМАНОВИЋ: Неки дан сам се баш чуо са Срђаном Спасићем, који је био продуцент и на “Монтевидеу” и на “Сенкама”. Он ми је рекао да десет година ради “епохе”, а и ја радим различите епохе, јер ме стално затичу такве улоге у позоришту. Некада се деси да ти је пун кофер тих епоха, али дешава се једна ствар - те епохе носе нешто лепо. Никада не бих обукао одело да нема тих епоха, тако да те епохе имају неки свој шарм. Мислим да сам доста тога научио из тог историјског периода.

ГЛАС: Шта највише памтите са снимања “Сенки”? Да ли је било потешкоћа, као што су временски услови?

КУЗМАНОВИЋ: Памтим доста тога. Памтим то да Бјела увек дође после мене и пита мене што сам каснио, а ја њему одговорим да је и он каснио, а он се брецне и каже: “Немој да се поредиш са мном, рекао сам ти хиљаду пута”. У суштини, по Бјели памтим “Сенке”. Он је све одрадио ту. У све се уплео. У сценографију, костим, сценарио, баш све. Он је веома опасан филмски тип. А што се тиче временских услова, па јесу. Ево и сада смо одгодили нека снимања за крај јануара, јер је много зима. Нема потребе да се цела екипа мучи, ипак се ради велики пројекат. Морамо да будемо сви концентрисани. Прошле “Сенке” смо радили и на минус 20, сећам се. Они попалили ватре око нас, али џаба, не можеш да се угрејеш.

ГЛАС: Чини се да је српска кинематографија коначно процвјетала. Чему или коме можемо захвалити на томе?

КУЗМАНОВИЋ: Можемо да захвалимо односима у региону. Ви имате “Месо”, а остале земље имају неке своје пројекте и опет смо почели да гледамо једни друге.

ГЛАС: Какви су Ваши будући планови? На чему, поред “Сенки”, тренутно радите?

КУЗМАНОВИЋ: До двадесетог јануара нећу да радим ништа. Планирам да спавам, једем и читам нешто. Радим сада неки свој сценарио за мој филм. О томе ћу некад после да причам, дај Боже здравља. У 2018. години сам имао 120 дана снимања, и 100 и нешто представа. У позоришту сада нећу сигурно играти до марта. Имам неки план и за позориште. Сада сам завршио снимање “Јутро ће променити све”, то је трајало пет и по месеци, и баш је било напорно снимање. Након тога сам одмах улетео у “Сенке”. Играм сада само три представе, а остале сам улоге поделио клинцима, млађим глумцима да играју, јер не могу да стигнем све. Не може човек да буде добар у свему у исто време.

ГЛАС: По чему ћете памтити 2018. годину?

КУЗМАНОВИЋ: Дефинитивно, по неспавању и по добром серијском програму. Исплатило се, добио сам две лепе награде. Памтићу и по “Јужном ветру”. Свака им част за тај филм. То је добар филм, а то знам јер филм је добар када глумац каже да би волео да игра у њему.

Новогодишње жеље

 

ГЛАС: Шта бисте пожељели нашим читаоцима у новој години?

КУЗМАНОВИЋ: Пожелео бих им да пазе више једни на друге и да не будемо ту једни за друге само кад је фрка, него и када је лепо. Желим нам свима да се волимо и да поштујемо једни друге, јер само тако можемо да останемо најјачи регион у свету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана