Андрићград: Отворена изложба “Заборављени хероји”

Срна
Андрићград: Отворена изложба “Заборављени хероји”

Андрићград - У Галерији “Лубарда” у Андрићевом институту у Андрићграду вечерас је отворена изложба “Заборављени хероји”, чији је аутор Димитрије Вујадиновић.

Руководилац Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Перишић рекао је отварајући изложбу да му је велико задовољство бити у галерији “Лубарда” и присуствовати догађају који привлачи посебну пажњу прије свега због тема из историје Првог свјетског рата које су запостављене.


Он је истакао да су теме изложбе “Деца у рату од 1914. до 1918. године” и “Заборављени хероји”, те додао да нису само заборављени хероји, већ су заборављене и теме о малом обичном човјеку у великим догађајима.

“Ово је историја из једног другог угла, којем историчари много не посвећују пажњу. Ово је историја малог човека, историја жртве, историја о којој нема речи у великим писаним историјама”, рекао је Перишић.

Аутор изложбе Димитрије Вујадиновић рекао је да је ово трећа изложба коју организује у Андрићграду, те навео да је раније организовао изложбе “Хлеб у Великом рату” и “Српкиње-хероине Великог рата”.

“То је једина трилогија са темом Великог рата. Тема ове изложбе јесу судбине хероја који су успели да преживе Велики рат”, истакао је Вујадиновић.

Он је додао да су за њега хероји сви који су учествовали у борби и они који су остали код куће, а трпјели су страшан терор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана