Zoran Kostić dobitnik Zmajeve nagrade Matice srpske

Srna
Zoran Kostić dobitnik Zmajeve nagrade Matice srpske

Novi Sad - Dobitnik Zmajeve nagrade za prošlu godinu je pjesnik iz Banjaluke Zoran Kostić za knjigu pjesama "Pulskvamperfekta", kojim se na pjesnički način poigrava davnim prošlim vremenom.

Žiri je odluku o dodjeli nagrade donio većinom glasova na današnjoj sjednici u Novom Sadu, a Kostiću će biti uručena 16. februara na svečanoj sjednici povodom dana osnivanja Matice srpske.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 2.000 evra.

Predsjednik žirija za dodjelu Zmajeve nagrade Jovan Delić rekao je Srni da jedan dio Kostićeve poezije govori o istoriji.

"Jedna od njegovih pjesama je žDanak u krviž, u kojoj Kostić govori o svim užasima kojim je kroz istoriju bio izložen srpski narod. On u toj pjesmi govori i o ljudima koji uspijevaju, uprkos tim istorijskim užasima, da sačuvaju svoj identitet", naveo je Delić.

On je dodao da su neke Kostićeve pjesme u knjizi "Pulskvamperfekta" isprovocirane i događajima sa kraja prošlog i početka ovog vijeka.

"Kostićeve pjesme u žPulskvamperfektiž su žive, a svojim riječima reaguju i na ove dnevne izazove, kao i na neke univerzalnije teme života", rekao je Delić.

Član žirija Ivan Negrišorac, kao posebno potresnu, naveo je pjesmu o temi zloglasnog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

"To je jedna od najpotresnijih pesama u knjizi u svakom pogledu dostojna žJamež, dramatične poeme Ivana Gorana Kovačića o stradanju srpskog naroda. Ta neverovatna priča istkana je lirski i jasno se vidi kojom Kostić pesničkom veštinom vlada", istakao je Negrišorac.

Član žirija Đorđe Sladoje rekao je da Kostićeva poezija ima veze i sa istorijom, i sa politikom, ali i ideologijom, sa čime se suočava od ranog djetinjstva.

"Kostić je imao tešku porodičnu traumu jer je njegov otac kao istaknuti komunista svog vremena završio na zloglasnom Golom otoku, dok je majka bila na drugoj strani. Pjesmu žPorodična grobnicaž on posvećuje svojim roditeljima i kaže da je to jedino što je u svom životu uspio da uradi. Grobnica jeste zajednička, ali iznad očevog imena je petokraka, a iznad majčinog krst", naveo je Sladoje.

Zmajeva nagrada je ustanovljena u Matici srpskoj 15. marta 1953. godine u sjećanje na pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a povodom 120 godina od njegovog rođenja.

Iako se na početku dodjeljivala i proznim ostvarenjima, vrlo brzo je donesena odluka da se dodjeljuje samo za poeziju.

Nagrada se po tradiciji uručuje 16. februara, na dan kada je Matica srpska osnovana u Pešti 1828. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana