“Zlatna vila” okuplja sedam pozorišta

Snežana Tasić
“Zlatna vila” okuplja sedam pozorišta

Prijedor - Na Međunarodnom festivalu pozorišta “Zlatna vila” u Prijedoru učestvovaće sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Saopštili su ovo članovi Organizacionog odbora festivala koji će biti održan u Pozorištu Prijedor od 18. do 24. aprila.

U takmičarskoj konkurenciji  će biti “Šest lica traži autora” Satiričnog kazališta “Kerempuh” Zagreb po tekstu Luiđija Pirandela i u režiji Olivera Frljića, “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića, “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica po tekstu i u režiji Borisa Lijaševića, te “Osama - kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra Beograd po tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Osim takmičarskih, igraće se i dvije predstave izvan konkurencije. Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor revijalno će igrati svoju koprodukciju “Frenki i Džoni” po tekstu Terensa Meknelija i u režiji Tee Puharić, dok će pozorište domaćin u čast nagrađenih premijerno igrati predstavu “Neobična pošiljka” po tekstu Luke Đakomocija i u režiji Lilijane Ivanović.

Član organizacionog odbora Dean Batoz rekao je da je selektor festivala Marko Misirača, a članovi žirija Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Slobodan Ćustić, a da će okrugle stolove koji će se održavati nakon predstava koje se takmiče voditi režiserka Lilijana Ivanović.

On je najavio da će u pratećem programu biti predstavljene tri knjige: “Četiri i po drame” Almira Bašovića, “Kuvani glumci” Milana Špičeka i “Monografija o Petru Kralju” Anite Panić, a u pratećem programu će biti i predstavljanje glumaca Slobode Mićalović, Branka Jankovića i Andrije Kuzmanovića. 

Nagrade

 

Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu. Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana