“Женидба и удадба” за добродошлицу

Приредила: Миланка Митрић
“Женидба и удадба” за добродошлицу

Источно Сарајево - Представа “Женидба и удадба”, у режији Бојана Вељовића, отворила је 23. Међународни фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

Ова комедија нарави, настала по једном од најпознатијих текстова великог Јована Стерије Поповића, на сцену је на јасан и једноставан начин донијела хумор и сукобе менталитета те приказала различитости људске природе и особина.

Помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, на отварању фестивала у Културном центру Источно Ново Сарајево, је објаснила да ова манифестација, која се већ 23 године одржава у континуитету, довољно приказује њен значај за читаву Републику Српску.

- То је значајно признање културним ствараоцима овог града и Републике Српске који су показали да имају знање, вољу, али, прије свега, истрајност и упорност да одрже фестивал коме додатно даје на значају то што је настао у рату - рекла је Ђаковићева.

Она сматра да оваква форма фестивала представља један од најзахтјевнијих облика умјетничког изражавања, те да је заиста импресивно то што је на овом фестивалу до сада одиграно више од 100 представа. Током протеклих година своје трагове су оставили многи глумци и велика умјетничка имена.

- Ово је важна позоришна манифестација која представља друштвену карику развоја града, Републике Српске и заслужује пажњу свих. Увјерена сам да ће министарство, које у континуитету подржава овај фестивал, имати разумијевања и убудуће - казала је Ђаковићева и додала да су за завршетак позоришне зграде у Источном Сарајеву издвојена 2.000.000 КМ. Изразила је наду да ће сљедећи фестивал бити одржан у новом позоришту.

Директор фестивала Младен Јанковић навео је да ће у званичном такмичарском програму публика имати прилику да погледа четири монодраме и пет представа.

- Ове године отишли смо корак напријед и први пут на фестивалу учествује позориште које долази изван граница бивше Југославије. То је Академско драмско позориште из руског града Владимир које ће извести монодраму “Хамлетови снови” литванског редитеља Линаса Заикаускаса - нагласио је Јанковић.

Прве вечери отворена је и изложба портрета “У дијалогу” аутора Данијеле Новаковић и Славка Тушевљака.

Публика ће ове године моћи да погледа представе из девет градова Русије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и ФБиХ.

Фестивал траје до суботе.

Програм

Представа “Млијеко” (Бањалучко студентско позориште) и монодрама “Краљев пут” (Шабачко позориште и Друштво Русина Сремска Митровица) су данас на програму.

Сутра су на програму монодрама “Род и дом” (Хрватски театар Соли и Театар Кабаре из Тузле) и представа “Сласти славе” (Градско позориште Подгорица). Монодрама “Комушање мозга” Стојана Матавуља и представа “Хор бечких дечака” (“Југоарт”) биће одигране у суботу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана