Више од стотину лешева паса бачено у смеће надомак Велике Кладуше

nezavisne.com
Више од стотину лешева паса бачено у смеће надомак Велике Кладуше

Велика Кладуша - Инспектори Кантоналне управе за инспекцијске послове УСК обишли су данас градску депонију “Радића мост” у близини насеља Врнограч, надомак Велике Кладуше, те евидентирали да се на том локалитету налазе велике количине отпада анималног поријекла, који није збринут на адекватан начин.

Како су нас информисали, инспекција је обављена након дојава мјештана и представника еколошке организације “Бистра вода” да се на поменутој депонији налази више од стотину лешева убијених паса, због којих се шири несносан смрад.

“Евидентирали смо велики број лешева паса, али и других мртвих животиња, те установили крупне неправилности у управљању депонијом, због чега ћемо предузети законом прописане мјере”, саопштили су из ове инспекције.

У МУП-у УСК су потврдили за “Независне” како су њихови припадници, такођер на дојаву мјештана, обишли депонију, те да је тренутно у току истрага због сумње да су пси убијени и потом довезени на овај локалитет.

Према ријечима вијећника у Опћинском вијећу Велика Кладуша и локалног еколошког активисте Адема Пајазетовића, ради се о псима из азила за напуштене животиње који је отворен у октобру прошле године.

Он тврди како су по нечијем налогу пси убијени, а њихови лешеви потом бачени на поменуто мјесто.

Међутим, из Јавног комуналног предузећа “Комуналије”, које газдује поменутим азилом и депонијом, тврде како се ради о неистини.

“У склопу предузећа дјелује Служба за хигијеничарске послове, која свакодневно сакупља лешеве животиња које су махом усмрћене у саобраћају. Лешеве одвозе на сточно гробље на локалитету Буковље и тамо уклањају уз све приписане хигијенско-санитарне мјере”, наводи се у саопштењу из тог предузећа.

Подсјећају јавност да депонија “Радића мост” није од данас, да се користи пуних 40 година и простире на површини од 35.000 квадратних метара, због чега је тешко контролисати шта се све на њу одлаже.

Предсједник мјесне заједнице Врнограч Дамир Бећиревић каже како мјештани већ годинама упозоравају на проблем с депонијом, на коју се мјесечно одложи више од 3.000 кубика смећа.

“Вјерујте, депонија је потенцијални извор опасних зараза. С тог мјеста се шири несносан смрад, а посебно је тешко у љетним мјесецима. Због неиздрживог живота већ се неколико породица иселило из Врнограча”, каже Бећиревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана