Вечерас почиње фестивал “Златна вила”

Срна
Вечерас почиње фестивал “Златна вила”

Приједор - У Приједору ће вечерас бити отворен Међународни фестивал позоришта “Златна вила” који ће за седам дана угостити седам позоришних кућа из Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе.

Прве фестивалске вечери публика ће моћи да погледа представу “Шест лица тражи аутора” Сатиричног казалишта “Керемпух” из Загреба по тексту Луиђија Пирандела и у режији Оливера Фрљића. Осим вечерашње, у такмичарској конкуренцији су и представе “Равна плоча” Босанског народног позоришта из Зенице по тексту Драгана Комадине и у режији Лејле Каикчије, као и “Наши дани” Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке по тексту Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића.

У конкуренцији су и “Чувари твог поштења” Градског позоришта из Подгорице по тексту и у режији Бориса Лијашевића, те “Осама - касаба у Њујорку” београдског Звездара театра по тексту Владимира Кецмановића и у режији Дарка Бајића.

Осим такмичарских, Народно позориште из Београда и Народно позориште из Сомбора ревијално ће одиграти своју копродукцију “Френки и Џони” по тексту Теренса Мек Нелија и у режији Тее Пухарић, док ће бањалучко Градско позориште “Јазавац” у част награђених играти представу “Брачни пар/астос/” по тексту Мата Морила и у режији Ђурђе Тешић.

Чланови жирија су Предраг Бјелошевић, Гордана Гаџић и Иван Обренов, који је именован умјесто првобитно најављеног Слободана Ћустића.

Биће додијељене награде за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, најбољу костимографију, најбољу ауторску музику и најбољег младог глумца и глумицу.

Жири може додијелити и специјалне награде за дизајн звука, споредне улоге, глумачке минијатуре и друго.

Спонзор награде за најбољу представу Творница кекса “Мира” Приједор, а награде публике компанија “Арселор Митал Приједор”.

Публика ће гласати свако вече након одигране представе на полеђини улазница убацујући своје преференције у кутију која ће се налазити у холу позоришта.

Организатор фестивала је Позориште Приједор, генерални покровитељ град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Свечано отварање Фестивала заказано је у 19.30 часова у холу Позоришта Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана