Trebinjski amateri rame uz rame sa profesionalcima

Ratomir Mijanović
Trebinjski amateri rame uz rame sa profesionalcima

Trebinje - U pozorišnoj sali Kulturnog centra je premijerno izvedena predstava “Sluge” Gradskog pozorišta Trebinje, koja je rađena po tekstu Žana Ženea, a u adaptaciji i režiji Željka Miloševića.

Trebinjski amateri uhvatili su se u koštac sa dramskim djelom koje je mnogo puta izvođeno na “daskama koje život znače”, ne samo profesionalnih pozorišta u regiji, već i u Evropi i svojim izvođenjem unijeli su neke novine u igranju ovog komada. Iako  napisana četrdesetih godina prošlog vijeka, drama “Sluge”  je još uvijek intrigantna i danas aktuelna.

Prvi utisci nakon premijere reditelja predstave bili su dobri. To je podijelio sa akterima  predstave - Jefimijom Ot, Vesnom Đurić i Darkom Kurtovićem.

Milošević je kazao da je predstava imala svoje specifičnosti i da je u pitanju nešto drugačiji komad od onih koje su u Gradskom pozorištu do sada radili.

- Ovo je bio izazov u svakom smislu - glumačkom, rediteljskom, scenografskom i muzičkom. Svima njima zahvaljujem na strpljivosti, što smo zajedno radili, proživljavali u tom kreativnom stvaralaštvu i vjerujem da smo uradili nešto dobro i što neće zadovoljiti ukus publike samo u Trebinju, već i šire, rekao je Milošević.

U ulozi Solanž, sluškinje, bila je Vesna Đurić, koja je i ovaj put pokazala umijeće u glumačkom smislu. Svoju sreću i radost poslije premijere nije krila. Osmijeh na licu sve je govorio jer su uspješno završili projekat, čija je priprema trajala nekoliko mjeseci, na odličan način.

Za nju je uloga Solanž bila veoma zahtjevna, jer je njen lik bio višeslojan, pun zamjena identiteta i brze promjene ritma.

- Pričali smo o temi koja nas sve interesuje, ali nikad na nju ne upiremo prstom i uvijek je svjesno ili nesvjesno guramo sa strane. Publika je reagovala fantastično i samim tim davala nam je podršku i to je najbitnije, kazala je Đurićeva.

Darko Kurtović u ulozi Žana, brata Solanž, koji je igrao i muškarca i imitirao gazdaricu, kazao je da bi se lik trebalo da podijeli - da se napravi granica između muškog i ženskog lika.

- Ovo je predstava koja će da se nadograđuje i mislim da treba još nekoliko igranja da nama kao glumcima legnu uloge. Mislim da smo na dobrom putu - rekao je Darko Kurtović.

Gazdarica Jefimija Ot zahvalila je svojim partnerima i svima onima koji su učestvovali u realizaciji predstave.

- Sada nam slijede igranja, gdje ćemo se uigravati, neke stvari čistiti i ja se najviše veselim tome što ćemo još više uživati igrajući - kazala je Otova.

Oni koji nisu prisustvovali premijeri propustili su jedno predivno pozorišno veče, a novo izvođenje pred trebinjskom publikom biće prije odlaska na 46. Teatarski festival BiH “Fedra” u Bugojnu 17. jula.

Muziku za “Sluge” je napisao Božidar - Bobo Vučur, scenografiju, kostimografiju i šminku potpisuje Milica Jeremić, montaža zvuka je povjerena Zoranu Begenišiću, za vizuelni identitet predstave je zadužen Jovan Vidaković, dok je tehnička podrška Mitar Milićević.

O komadu

Ovaj komad je pozorišna priča zasnovana na žudnji sluga da postanu neko drugi i prevaziđu okove sopstvene egzistencije, identiteta i socijalnog statusa koji imaju. Na tom putu, oni umjesto slobode i glamura, pronalaze hladnu prazninu narcizma i otkrivaju neosjetljivost onih koji imaju sve. Na neki način “Sluge” progovaraju o najmračnijim nagonima koje u nama provociraju društvene okolnosti. Igra neprestanih transformacija pokazuje igru svijeta u kojoj apsolutne vrijednosti ne mogu da se ostvare jer je sve lažno i licemjerno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana