Театар фест отвара премијера представе Каролина Нојбер

Данко Кузмановић
Театар фест отвара премијера представе Каролина Нојбер

Бањалука - У Народном позоришту РС у Бањалуци од 4. до 11. јуна биће одржан Театар фест "Петар Кочић", на којем ће бити приказано шест представа позоришта из земаља региона, а фестивал ће бити отворен извођењем премијерне представе домаћина "Каролина Нојбер", аутора Небојше Ромчевића, у режији Кокана Младеновића.

На 21. фестивалу публика ће моћи да погледа представе "Моја ти" Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, "Аника и њена времена" Српског народног позоришта из Новог Сада и "Бео арта" из Београда. Биће одигране и представе "Устав Републике Хрватске" Сатиричног казалишта "Керемпух" из Загреба, "Двеста" Књажевског српског театра из Крагујевца, "Корешподенција" Звездара театра из Београда, као и "Све се некако преживи осим смрти" Народног позоришта из Сарајева.

Акценат је на савременим ауторима из региона, а селектор овогодишњег Театар феста Марко Мисирача истакао је да и ове године фестивал прати рад домаћих аутора, односно да је циљ да вреднује и промовише врхунска достигнућа у позоришној дјелатности, с акцентом на ауторима који стварају на језицима јужнословенских народа.

- Биће одиграно шест такмичарских представа, од којих су двије представе које се базирају на домаћим класицима, али у модернијем руху - истакао је Мисирача.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић истакао је значај овог фестивала, који улази у трећу деценију постојања, рекавши да је велики успјех када неки фестивал доживи и четири, а не двадесет година постојања.

- Осим такмичарског дијела, припремили смо и богат пратећи програм, у оквиру којег ће бити одржан и Фестивал младог глумца, с циљем промоције глумаца млађих од 35 година - рекао је Новаковић.

Умјетнички директор Народног позоришта РС Александар Стојковић истакао је да ће посјетиоци моћи да упореде гдје је наше позориште у односу на нека друга, и неке модерне трендове и естетику који се појављују.

- Увјерен сам да ће публика на фестивалу уживати у добрим представама - рекао је Стојковић.

Мит и стварност

Марко Мисирача је истакао да је основна нит или слоган који повезује све представе "Мит и стварност".

- Све представе на неки начин обрађују неке од наших локалних митова, као што су питања националних односа, стереотипа, транзиције, али и преиспитивање тих митова на којима смо одрасли - објаснио је Мисирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана