“Tartif” na 22. Teatar festu “Petar Kočić”: Mrak vijekovima isti, samo mu je lice drugačije

Milanka Mitrić
“Tartif” na 22. Teatar festu “Petar Kočić”: Mrak vijekovima isti, samo mu je lice drugačije

Banjaluka - Tartif je mrak koji se uvuče u kuću, u život, u um, podmuklo i pritajeno, da i ne primijetimo kad nam je nestalo svjetla. Tartif je tamna moć zavodljivih riječi i ćutanje na koje pristajemo. Tartif je oličenje manipulatora, tiranina, diktatora, psihopate i varalice čije riječi zaslijepljeni slušamo.

“Tartif” je Molijerovo djelo, nastalo 1644. godine, čiji novi oblik je u 2019. godini predstavio Igor Vuk Torbica te prikazao da je Tartifov lik svevremen i da je mrak vijekovima isti, samo mu je lice drugačije.

Predstava “Tartif”, realizovana u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Sombor, odigrana je na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske druge takmičarske večeri 22. Teatar festa “Petar Kočić”. Publika, koja je ispunila salu do posljednjeg mjesta, ovu verziju Molijerovog djela nagradila je snažnim aplauzima i oduševljenjem.

Početak je bio osvijetljen, svjetla u sali su bila uključena, da bi vremenom, kako je radnja tekla, svjetla postajala prigušenija i na kraju nestala, skoro pa neprimjetno. Baš kao zavodljive riječi Tartifa, sama predstava je publiku uvukla u sebe toliko da je postalo neprimjetno kad je nastao mrak. Teško je vidjeti mrak pored osvijetljenih slova, crvenih vrpci, zlatnih konfeta i velikih riječi. Kraj je bio mračan i strašan u svakom smislu.

- Akteri predstave na čitav projekat gledaju kao na metaforu koja je usmjerena protiv pristajanja na ljude koji očigledno manipulišu tuđim sudbinama u svoju korist, potpuno nezainteresovani gdje to može da odvede. Još strašnijim smatraju ćutanje onih koji su manipulaciju prozreli, ali zbog nekih razloga koji su samo njima znani ćute. Tartif je odavno, zahvaljujući genijalnom Molijerovom duhu, postao sinonim za prevaranta i manipulatora. Ova predstava je, u stvari, usmjerena protiv ćutanja u prvom redu - rekao je glumac Saša Torlaković koji tumači lik Tartifa.

Osim njega, u komadu su glumili Hana Selimović (Dorina), Ninoslav Đorđević (Orgon), Tijana Marković (Elmira), Marko Marković (Kleant), Biljana Keskenović (gospođa Pernel), Danica Grubački (Marijana), Marko Savić (Damis), Dušan Vukašinović (Valer), Nemanja Bakić (Bakes) te Milorad Kapor i Dragana Šuša kao sudski izvršioci.

Komad, kroz prikaz života unutar jedne kuće i (naizgled) komične momente, donosi tragičan i metaforičan prikaz nečega što svjesno gledamo i svjesno ne vidimo.

- Igor Vuk Torbica gradi paradoks na slatkorečivosti manipulatora Tartifa i razaranju čvrstog tkiva porodice, koji pokreće Dorina, u svojoj borbi sa vetrenjačama, jer je od početka jasno da će Tartif pobediti. Odlična rediteljeva intervencija, da nikakva vlast neće uhapsiti Tartifa, kao kod Molijera, nego će se shvatiti da je on njen gospodar, dovodi do mučnog razrešenja - navela je u kritici Dragana Bošković.

Istog dana u pratećem programu festivala promovisana je monografija “Milena Dravić ili ključ snova” Anite Panić.

Ovogodišnji Teatar fest “Petar Kočić” biće zatvoren u subotu.

Monodrama

U pratećem programu festivala, na trećem Festivalu monodrame mladog glumca odigrana je monodrama “Nisam bila ovde”, Tatjane Dimitrijević iz Beograda. Komad govori o životu glumice Vivijen Li.

- Kroz svako igranje pomeram granice, radim nešto što ranije nisam smela ili mi možda nije ni palo na pamet, pa budem srećna jer sam se popela na još jedan stepenik. Ovo je moja vežba, moje mesto gde imam javnu usamljenost, gde iz fioka vadim sopstvena emotivna sećanja pomoću kojih tumačim lik Vivijen Li najbolje što mogu - rekla je Dimitrijevićeva.

Danas na programu

 

17.30 - promocija knjige “Život na stiku” Dževdeta Tuzlića

 

18.30 - monodrama “Pesnik za pesnike” u izvođenju Ivana Perkovića (scena “Petar Kočić”)

 

20.00 - “Govori glasnije”, Satiričko kazalište “Kerempuh” (velika scena)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana