Таксиметар отвара Заплет: Друштво заробљено у кружном току

Миланка Митрић
Таксиметар отвара Заплет: Друштво заробљено у кружном току

Бањалука - Премијерним извођењем представе "Таксиметар" на сцени Градског позоришта "Јазавац" у суботу ће бити отворен десети Међународни фестивал глумца "Заплет".

Ријеч је о адаптацији текста словеначког писца и редитеља Горана Војновића, у режији Слободана Перишића. У представи глуме Жељко Стјепановић и Александар Руњић.

- Ове године је јубиларни, десети фестивал, што је за Градско позориште "Јазавац", као за позориште које ради као удружење грађана, велика ствар. Успјели смо да дођемо до десетог фестивала и дванаестог рођендана - рекао је један од селектора фестивала глумац Љубиша Савановић.

Додао је и то да је намјера била да доведу представе које су мало другачије од онога што се свакодневно приказује у Бањалуци.

- Желимо да покажемо публици и оне представе које формално и начински, квалитетом и темама нису нешто што се свакодневно виђа ни на сценама региона, а ни у Бањалуци. У складу с тим смо и направили ову селекцију - објаснио је Савановић.

Глумац Жељко Стјепановић, који игра таксисту у представи "Таксиметар", изразио је задовољство због вишегодишње сарадње с позориштем "Јазавац" и укратко приближио своју улогу у овој представи.

- Млади писац покушава да ослика друштво у којем се ми налазимо, приказујући првенствено судбину једног таксисте који је у средњим годинама и који је на заласку каријере, кога је живот прегазио. Он је имао неке своје амбиције, планове, које није остварио. Покушава да ослика данашње друштво које се налази у тој ситуацији у којој се ми налазимо, као овај кружни ток отприлике. Тако се и ми налазимо у чудном зачараном кругу и не знамо ни куда идемо. Желимо нешто, а не можемо да то остваримо - казао је Стјепановић.

Глумица Драгана Марић, такође селектор фестивала, објаснила је да ће ове године "Заплет" попримити другачији карактер, те да су се трудили да одаберу најбоље представе.

- Ове године смо направили измјене "Заплета". Више није само међународни фестивал младог глумца, него и фестивал глумца. Тако смо и селектовали представе. Потрудили смо се да доведемо пет одличних представа у такмичарском дијелу, укључујући и нашу представу "Таксиметар" - појаснила је Марићева.

На десетом "Заплету", који се одржава под слоганом "У кружном току", биће одигране и представе "Дони Дарк" Театра "Комедија" из Скопља, "Двоје" Театра "Егзит" из Загреба, "Црна кутија" Београдског драмског позоришта, "Усамљени запад" Народног позоришта Републике Српске и "Режим љубави" Атељеа 212 из Београда. На затварању фестивала наступиће Ђорђе Миљеновић. Жири овогодишњег фестивала, који траје до 26. октобра, чине: Милан Ракуљ, Дијана Грбић и Сандра Љубојевић.

"Разговор са глумцем"

- Пошто се бавимо културом и радимо и живимо за културу, послије одиграних представа на фестивалу имамо и програм "Разговор са глумцима", а ријеч је о значајним глумачким именима региона. На отварању неће бити глумац, већ Боб Живковић, који ће отворити своју изложбу. У госте нам долазе Љубомир Бандовић, Рене Биторајац и Вук Костић - рекла је Драгана Марић.

Спонзори манифестације су: "Микрофин", "м:тел", "Нектар" и "Проинтер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана