Студентско позориште мора да буде слободно и модерно

Данко Кузмановић
Студентско позориште мора да буде слободно и модерно

Бањалука - Град још није имао прилику да види овакву форму кабареа. Моје колегинице Тијана, која је играла Лајзу Минели, и Ђурђа која је играла Едит Пјаф, и ја која сам играла Марлен Дитрих, направиле смо овај кабаре, који је изазвао феноменалне реакције код публике.

Рекла је ово Маја Манојловић, једна од учесница музичког кабареа у продукцији Александра Пејаковића, чијим извођењем је обиљежен 42. рођендан и отворена 43. сезона у Бањалучком студентском позоришту - “Сезона реанимације”.

Манојловићева је у овом музичком спектаклу наступила заједно са Тијаном Јовановић и Ђурђом Вукашиновић.

- Након наступа смо пожељеле да наставимо у том смјеру. Можда ћемо осмислити нешто што би трајало дуже. Оно што је сјајно јесте да смо све три и приватно и у тим улогама, које смо носиле, потпуно различите, и управо је тај сегмент наших карактера и доношења ликова које смо играле нешто што је пријало публици - објаснила је Манојловићева.

Директорица Бањалучког студентског позоришта Сања Војводић најавила је да је ове сезоне приоритет Бањалучког студентског позоришта промјена комплетног визуелног идентитета самог театра.

- Као приоритет сам поставила промјену комплетног визуелног идентитета позоришта, јер студентско позориште мора да буде слободно и модерно, али и да гане и допре до публике која нас вјерно прати већ 42 године - казала је Војводићева.

“Сезона реанимације” биће остварена кроз три паралелна пројекта који обухватају наставак сарадње са градом Бањалука на пројекту “Позориште у предграђу”, затим организацију фестивала “Кестенбург”, те ра­д на пројекту “Млијечни пут кроз Српску” у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске. Поред наведених институција, ове године значајну подршку позориште је добило и од Министарства цивилних послова БиХ, захваљујући којем ће БСП први пут у својој историји имати у власништву рефлекторе и димере за расвјету.

Идејни творац и директор Међународног фестивала студентских позоришта “Кестенбург” Александар Пејаковић ставио је акценат на сам “Кестенбург”, објаснивши да један такав фестивал има културни, али и туристички потенцијал.

Нову, 43. сезону Бањалучког студентског позоришта званично је отворио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић који је, како кажу из овог позоришта, њихов најдражи гост.

Подршка

- Бањалучко студентско позориште све ове године не би опстало без пријатељских институција из РС које пружају подршку нашем раду. Од поновног успостављања редовног репертоара 2010. године константну помоћ БСП има од Народног позоришта РС, Дјечијег позоришта РС, Народне и универзитетске библиотеке РС, Музеја РС и Музеја савремене умјетности РС. У сезони која је пред нама, поред децентрализације позоришне умјетности на подручју свих мјесних заједница града Бањалуке, најбитнији сегмент биће децентрализација позоришне умјетности у неразвијеним општинама - казали су из Бањалучког студентског позоришта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана