Slobodan Ćustić za “Glas Srpske” u Banjaluci: Priča o žrtvama o kojima niko nihe htio da govori

Danko Kuzmanović
Slobodan Ćustić za “Glas Srpske” u Banjaluci: Priča o žrtvama o kojima niko nihe htio da govori

Banjaluka - Napravili smo potresnu dramu koja nije zasnovana na nasilju. Nema eksplicitnih scena, kroz radnju komada je sve naznačeno i jasno. U Beogradskom dramskom pozorištu imamo dve potresne predstave - jedna je “Pomorandže za zbogom”, a druga je “Ničiji sin”. Na prvoj plaču žene, a na drugoj plaču muškarci.

Rekao je ovo glumac Slobodan Ćustić za “Glas Srpske” povodom gostovanja predstave “Pomorandže za zbogom” u Narodnom pozorištu Republike Srpske, čije je izvođenje u ponedjeljak u 20 časova.

Predstavu koju izvodi Beogradsko dramsko pozorište režirao je Nenad Gvozdenović, po istoimenom romanu Biljane Popović.

Ćustić je rekao da je predstava nastala iz obaveze prema svom narodu.

- To je jedna od retkih predstava u Srbiji koja sme da se bavi genocidom nad srpskim narodom, a da se preciznije izrazim, nad pravoslavnim srpskim narodom. Tema je istrebljenje tog življa. Iako je Beogradsko dramsko pozorište odavno profilisalo svoju neku repertoarsku politiku koja se ne bavi takvim stvarima, ja sam smatrao da imam odgovornost i obavezu prema narodu, prema humanosti i prema žrtvama o kojima nikada niko nije seo i smeo da priča. Beogradsko dramsko pozorište je to uradilo s ljudskom i umetničkom obavezom - rekao je Ćustić. 

Ovom predstavom, kako je rekao Ćustić, ciljano je na šire narodne mase, a ne na profilisanu publiku.

- Trudim se da Beogradsko dramsko pozorište ima predstave kojima može da privuče širu publiku, da to ne bude usko profilisana publika, da ne radimo predstave za neki kontingent od 150 ljudi koji će doći jednom ili dva puta i onda ih nema - kazao je Ćustić. 

Na pitanje koliko je predstava relevantna u današnjem vremenu, Ćustić je rekao da je aktuelna i danas i da predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti.

- Predstava korespondira s ovim vremenom, iako se ovo iz predstave događalo pre mnogo godina. Dakle, radi se i o starim i o novim vremenima. Radi se o događajima od 1941. godine naovamo. To se sve događalo i pre dvadesetak godina. Prisutni smo, znamo. Nešto smo i pročitali, nešto su nam javili, nešto su nam saopštili. Mi smo konzumenti onoga što nam pruže. Odavno više informativne emisije ne služe tome da nas informišu, nego tome da nas usmere i da nam oforme emotivni pristup prema nekim problemima, ili da nam stvore mišljenje o određenim situacijama - objasnio je Ćustić.

Ćustić u predstavi igra sveštenika Milana, a za ulogu se nije posebno pripremao.

- Igram oca Milana, paroha koga su ustaše na monstruozan način izmasakrirale. Sekli su mu ruke, uši i tako dalje, da ne pričam sada. Sve je to u skladu sa njihovim folklorom ubijanja pravoslavnog življa. Nije bila potrebna neka visinska priprema za tu ulogu. Dovoljno je da neko zna samo malo istorije, da ima zrno ljudskosti u sebi i odnosa prema svom narodu i da uradi ulogu bez mržnje prema drugima, već sa ljubavlju prema svom narodu - pojasnio je Ćustić.

Pored Ćustića, u predstavi igraju i Milorad Damjanović, Danica Ristovski, Anja Alač, Maja Ranđić i drugi.

O djelu

Komad je porodična melodrama o ljubavi i istrajnosti, posvećenosti i vjeri tri žene kroz ratovima ispisan dvadeseti vijek. Ovo djelo je istinita saga o jednoj srpskoj porodici i njenoj borbi da se održi zajedno i nastavi dalje u turbulentnim vremenima. Ocrtani su epskom snagom istiniti događaji koji ne samo što pokazuju i dokazuju dubinu korijena jednog naroda na ovim prostorima, već i njegovu vjekovnu borbu za goli opstanak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana