Sinergija publike i glumaca najveća vrijednst festivala

Milanka Mitrić
Sinergija publike i glumaca najveća vrijednst festivala

Banjaluka - Narodno pozorište Republike Srpske ovih dana bilo je mjesto održavanja jednog divnog događaja za svijet pozorišta. Ovogodišnji 21. teatar fest “Petar Kočić” je završen poslije osam odigranih predstava, šest monodrama na 2. festivalu mladog glumca, nakon promocija knjiga i časopisa i razgovara o predstavama i budućim danima teatra.

Posljednje večeri festivala dodijeljene su nagrade i odigrana je predstava u čast nagrađenih.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković iskazao je zadovoljstvo ovogodišnjim festivalskim danima, predstavama i popratnim dešavanjima, pohvalivši selektora Marka Misiraču, rad članova žirija, te samu publiku, koja je, po njegovim riječima, prepoznala kvalitet.

- Priznanja, nagrade, ordeni, plakete svakako su dio takmičenja i festivala, ali je ovdje ove godine apsolutni pobjednik pozorište i predivna i odana banjalučka publika. Ako bismo se nečega i mogli postidjeti, nje sigurno ne. Reagovali su tačno kako treba, vođeni onim što glumci sa dasaka, koje svašta znače, ponude. Ta međusobna sinergija najveća je vrijednost ove pozorišne junske godišnje svetkovine u Banjaluci - objasnio je Novaković.

Takmičarski program donio je šest predstava, od kojih su članovi žirija Duško Ljuština, Vladimir Đuričić i Željko Erkić odabrali najbolju. Najbolja predstava ovogodišnjeg pozorišnog festivala je “Ustav Republike Hrvatske”. Ovo je predstava Ante Tomića, Rajka Grlića i Željka Udovičića, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba. Kako su članovi žirija objasnili, radi se o zaista kompletnoj predstavi, sa odličnim tekstom i glumom, te preciznom režijom, koja, prikazom problema savremene Hrvatske, pomiče granice modernog teatra.

Nagrade za najbolju mušku ulogu dodijeljene su glumcima Branislavu Lečiću za maestralni prikaz lika Simeona Njegovana - Lupusa, u predstavi “Korešpodencija” i Borku Periću za izuzetno dočaravanje lika profesora Vjekoslava Kralja u predstavi “Ustav Republike Hrvatske”.

Za oživljavanje lika Milice Njegovan, zamišljenog na pekićevski način i izvedenog u predstavi “Korešpodencija”, Anica Dobra je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

Osim navedenih nagrada, članovi žirija dodijelili su nagrade za najbolji dramski tekst i režiju. Nagrada za režiju pripala je predstavi “Korešpodencija” Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Gorčina Stojanovića, a za najbolji dramski tekst Anti Tomiću, Rajku Grliću i Željku Udovičiću za “Ustav Republike Hrvatske”.

Stripovska priča muzičko-satiričnog karaktera “Alan Ford i Grupa TNT - Povratak otpisanih” izvedena je u čast nagrađenih. Riječ je o dvojezičnom komadu, nastalom u koprodukciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i Gledališča Koper.

Mladi glumac Davor Golubović, govoreći o samoj temi predstave koja je upakovala savremene probleme u jednu novu dimenziju, ističe važnost iskazivanja problema, koji zanimaju svakoga ko živi na ovim prostorima.

- Osjećam da je moj zadatak, baš zbog toga što sam glumac, da govorim o tim stvarima. Zadatak umjetnosti je da kaže ono što niko ne smije, bar je tako u istoriji uvijek bilo. Zbog toga su progovorili likovi iz poznatog stripa - rekao Golubović.

Armin Omerović, jedan od glumaca iz predstave, smatra da su reakcije publike na predstavu, koja kombinuje likove poznatog stripa i neke probleme današnjice, zaista dobre.

- Uvijek smo imali drugačije reakcije publike, ali ne negativne. Neko je reagovao na strip, neko na aktuelnu priču. Uglavnom, reakcije su bile univerzalne, divne, jedinstvene, što je nama kao mladim glumcima jako bitno. Mislim da će ova predstava još dugo živjeti i da ćemo s njom gostovati i u brojnim drugim pozorištima - kazao Omerović.

U danima trajanja Teatar festa održavao se i Festival monodrame mladog glumca. Odigrano je šest monodrama. Predstava koja je ove godine zaslužila pohvale i nagradu žirija jeste komad glumice Ene Radovanović “Da sam ja pozorište (zapalila bih se)”. Članovi žirija Slađana Čovičković, Radenka Ševa i Mario Ćulum u obrazloženju su naveli da je Radovanovićeva pokazala izuzetan talenat i glumačku vještinu, te moć transformacije u različite dramske likove, žanrovsku raznolikost i vladanje scenom, u direktnoj komunikaciji sa publikom.

Član žirija, glumica Radenka Ševa, pohvalila je ovogodišnju selekciju i pobjedničku monodramu.

- Ena Radovanović je zaista pokazala zbog čega neko želi da bude pozorište i da ga “zapali”. Pokazala je svu moguću dušu i osjećaj koji glumac ima kada radi na sebi i predstavi, pokazala je koliko voli to pozorište u sebi. Iskreno se nadam da je ovo tek prvi mali korak u njenom budućem bavljenju pozorištem. Nadam se da smo joj dali jedan podsticaj da tako nastavi - pojasnila je Ševa.

Vodeći se ovogodišnjim izdanjem festivala, govorila je i o značaju samog pozorišta, te odražavanju društvenih problema koji prate pozorište.

- Pozorište mora da bude psihoterapijsko za publiku, za narod, za naciju. Od davnina su ljudi dolazili u pozorište da bi se pročistili, da bi spoznali određene probleme, da bi doživjeli istinsku katarzu. Dramski predložak je bio neuspjeh, ukoliko publika nije doživjela katarzu. Mislim da treba da se vratimo osnovnom izvoru dramskog teksta i prave glume, pravog, istinskog igranja, emocije. Kada sa pozornice pokažete istinsku emociju, istinu, laž se povlači i to je osnovni rezultat. Ljepotom i ljubavlju može sve da se pobijedi - dodala je Ševa.

Korak u hrabrost

Nagradu RTRS-a “Korak u hrabrost” članovi žirija Jelena Kojović-Tepić, Sanja Popović i Mišo Kočić dodijelili su Satiričkom kazalištu “Kerempuh” za predstavu “Ustav Republike Hrvatske”.

- U formi crne komedije, ansambl “Kerempuha” je hrabro načeo najveće tabu teme hrvatskog društva o kojima rijetko ko ljudski progovara: problem ustaštva i odnosa prema Srbima i problem odnosa prema homoseksualcima. U gorku pilulu smijeha, autori predstave Tomić i Grlić su inteligentno spakovali decenijske predrasude, smjestivši ih kao rekvizit, u jedan, naoko zatvoren ormar, kakav svaki čovjek i svako društvo, htio ili ne htio da prizna, ima - navela je Jelena Kojović-Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana