“Расло ми је бадем дрво” на 22. Театар фесту “Петар Кочић”

Миланка Митрић
“Расло ми је бадем дрво” на 22. Театар фесту “Петар Кочић”

Бањалука - Живот који пролази у покушајима прилагођавања средини у коју смо дошли, док се трудимо да заборавимо ону из које смо отишли, носталгија, сјећања, рачвање животних путева на незнане стране, све што јесмо и све што смо могли да будемо – све је, на један музикалан и помало романтичарским очима сагледан начин, стало у комад “Расло ми је бадем дрво”.

Живимо, пролазимо, заборављамо, закопавамо себе у себи, сјећамо се, волимо и нестајемо. Све се понавља и све се враћа. Све то је аутор Живојин Павловић прожео кроз своје дјело, које је основа представе Београдског драмског позоришта, чије је извођење на великој сцени Народног позоришта Републике Српске публика наградила снажним аплаузима.

Ово је прва такмичарска представа одиграна на овогодишњем, 22. Театар фесту “Петар Кочић”. Комад је режирала Милена Павловић-Чучиловић. У представи играју Александар Алач (Димитрије), Стефан Радоњић (Благоје), Татјана Кецман (Штефица), Нада Мацанковић (Розалија), Маја Ранџић (Пелагија) и Лако Николић (доктор). Радња је смјештена у безбрижно доба раних тридесетих године прошлог вијека.

- Наша представа говори о носталгији. Почиње са умирањем и рађањем, кроз опраштање. Носталгија за детињством, младошћу, прошлошћу, бољим временима је наша тема. Тако, кроз комад “Расло ми је бадем дрво”, пратећи развојни пут Благоја, постајемо свесни пролазности живота. Путујемо возом, заустављајући се на одређеним станицама које чине главне прекретнице његовог животног тока - навела је раније о поменутом комаду режисерка Милена Павловић-Чучиловић.

Око лика Благоја врти се радња, која га одводи из његовог села у град, на студије медицине, у трагање за нечим бољим и већим. Одводи га кроз све оно што живот на њега баца, док се он ковитла са собом и околином. Око њега су константне дуалности, између прошлости и садашњости, између сјећања и заборава, између двије различите жене, између града и села. Кроз музику, игру на сцени приказане су, метафорично, многе замке и илузије које срећемо кроз живот.

- Благоје јесте растрзан између два света. То је прича о амбицији и како ће неко ко тежи за нечим, вишим, заправо то постићи. Тај избор, да ли имати или не имати дете је метафора. У представи је то реалан избор, али показује до које границе је он спреман да иде да би освојио оно што жели. Он гази преко мртвих и не схвата, због младости и неискуства, које последице све то доноси. Он на крају, у ствари, жели да све ствари које му сметају нестану - испричао је након извођења представе глумац Стефан Радоњић и додао да је рад на овом комаду био јединствен креативни процес, који му је приближио нешто што није сматрао блиским.

Истог дана, промовисан је Часопис за позориште и визуелне комуникације “Агон”, у издању Народног позоришта РС и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Овогодишњи Театар фест “Петар Кочић” траје до суботе.

Монодрама

 

У оквиру Међународног фестивала монодраме младог глумца одиграна је монодрама “Има нека тајна веза”, у извођењу Милана Димића.

- Велико је искуство проћи процес стварања и играња форме као што је монодрама. Форма је веома тешка, јер се налазимо сами на сцени и није допуштен ниједан погрешан корак глумца, али ако се посао добро уради - глумац, заједно са публиком, која је у овој форми представе и највећи учесник, долази до повезаности и уживања у њој самој - казао је Димић.

 

Данас на програму

 

17.30 - промоција књиге “Огледи” Емира Соколовића

 

18.30 - монодрама “Робијаш”, у извођењу Адема Смаилхоџића (сцена “Петар Кочић”)

 

20.00 - “Народни посланик”, продукција “Оџџген “ и БКЦ Сарајево (велика сцена)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана