Priča o životu kroz suze i smijeh na pozorišnom festivalu u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Priča o životu kroz suze i smijeh na pozorišnom festivalu u Bijeljini

Bijeljina – Predstava “Generalna proba samoubistva”Zvezdara teatra”, po tekstu i režiji Dušana Kovačevića otvorila je 18. Pozorišni festival “Dani komedije” u Centru za kulturu u Bijeljini. Čast da festival proglasi zvanično otvorenim pripala je glumici Svetlani - Ceci Bojković.

 

 

 

- Meni je pripala čast da otvorim ovaj festival  koji ima svoj rođendan punoletstva. Drago mi je što se prvi put nalazim u novom zdanju objekta i obradovala sam se kada sam videla koliko je lepa pozorišna sala, scena i cela zgrada. U Bijeljinu nisam dugo dolazila - rekla je Bojkovićeva.

Za razliku od Svetlane Bojković, njen kolega glumac  Branimir  Brstina  naveo je da je u Bijeljini gostovao nekoliko puta. Predstavu “Generalna proba samoubistva” kako ističe igra  već 10 godina.

- Posebno mi je zadovoljstvo  što smo igrali ovu predstavu pred bijeljinskom publikom. Ovaj komad Dušana Kovačevića je izuzetno pametno napisan i zanimljiv. Mislim da mu je i dan-danas angažovano tumačenje života u kojem svi živimo i stradamo, tako da se može smejati i plakati po završetku predstave - istakao je Brstina.

Glumac Branislav Lečić je istakao da i ova predstava kao i festival u Bijeljini ima svoje zaokruženje, predstava se igra deset godina, a bijeljinski “Dani komedije”  postoje 18 godina.

- Ovaj komad je jako interesantan i gde god smo bili sala je bila prepuna. Ovo je komad Duškovog  postperioda u kojem je bio ambasador i došao iz Portugalije. To mu je bio prvi tekst koji je napisao u jednom potezu vrlo brzo. Od početka do kraja komad ide takvom brzinom i valja se neka priča i tragedija i Brstina i ja to upravo i volimo - da valja tragedija, da igramo ozbiljno, a da to zapravo bude i smešno - rekao je Lečić.

U pomenutoj predstavi su igrali i Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić.

- To je četvorka koja ovaj komad drži deset godina. Meni je zadovoljstvo što ovo radimo. Brstina i ja smo imali priliku da na jedan dobar način sarađujemo i budemo kreativni. S obzirom na to da smo starosedeoci te predstave, svaki put kad se vidimo ponovo doživljavamo neko novo rađanje, što treba na sceni ponovo ostvariti ono što je odigrano - kazao je Lečić.

Ovogodišnji festival održava se do nedjelje, a kroz nekoliko dana, izvođenjem šest kvalitetnih predstava biće nastavljeno obilježavanje ovog jubilarnog izdanja festivala.

Program  

 

Drugog dana Festivala igrana je predstava “Idealna polovina” po tekstu Milene Depolo u izvođenju glumaca beogradske Agencije “Scena”.

Predstava “Bračni parastos” banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”, po tekstu Mata Morilja i u režiji Đurđe Tešić, na repertoaru je večeras.

Čuveno djelo Petra Kočića “Jazavac pred sudom” Beogradskog dramskog pozorišta pred gledaocima će se naći sutra, a peta predstava na “Danima komedije” je “Šećer je sitan, osim kad je kocka” beogradskog “Teatra na brdu”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana