Премијерно изведена представа “Каролина Нојбер”

Миланка Митрић
Премијерно изведена представа “Каролина Нојбер”

Бањалука - У Народном позоришту Републике Српске, извођењем представе “Каролина Нојбер” аутора Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, свечано је отворен 21. театар фест “Петар Кочић”.

Ријечима добродошлице присутнима се обратио директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић, који је овом приликом честитао гумици Миљки Брђанин и сценографкињи Драгани Пурковић-Мацан на наградама које су им додијељене на недавно завршеном Стеријином позорју.

- Театар фест је израстао у културно-културолошку манифестацију од регионалног значаја и сигурно је, након Стеријиног позорја, друга позоришна манифестација коју морамо поштовати. Ове године имамо једну од најозбиљнијих селекција, на коју смо такође поносни - рекао је Новаковић.

Отварању су присуствовали и градоначелник Игор Радојичић, те предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Градоначелник Игор Радојичић је истакао да је Театар фест догађај који се у Бањалуци с нестрпљењем очекује.

Предсједница Владе РС је нагласила да је Театар фест позоришни догађај који показује да је у питању традиција и да је ријеч о нечему у шта је уложено много труда, напора, енергије и воље.

- Чињеница да нас Театар фест мобилише, да окупља велики број људи и да свакако пружа задовољство свима који уживају у позоришту говори сама за себе - додала је Цвијановићева.

Глумци представе “Каролина Нојбер”, Горан Јокић и Наташа Перић, усагласили су се да је позоришту и позоришној публици била потребна оваква представа.

- Потребне су овакве представе, као што су посљедње двије премијере Народног позоришта РС, “Наши дани” и “Каролина Нојбер” представе које говоре о човјеку данас, о његовим проблемима, о његовим размишљањима и о његовој будућности - рекао је Јокић.

Након прве сарадње са редитељем Коканом Младеновићем, Наташа Перић је истакла да је то искуство које помјера глумчево гледање на позориште. Додала је да је, осим проблематике представљене у комаду, положај жена у позоришту нешто чему треба да се посвети пажња.

- Упркос свему, мислим да су се ствари ипак промијениле у корист жена. Проблем је можда у насљеђу, традицији. Потребни су нови текстови који се на нови, другачији начин баве проблематиком жене - додала је Перићева.

У представи “Каролина Нојбер” играју Златан Видовић, Маја Вујановић, Наташа Иванчевић, Горан Јокић, Сандра Љубојевић, Смиљана Маринковић, Ђорђе Марковић, Наташа Перић, Александар Стојковић и Борис Шавија. Сценограф представе је Драгана Пурковић-Мацан, костимограф је Јелена Видовић, а композитор Ирена Поповић. За сценски покрет била је задужена Андреја Кулешевић, лектори су Милорад Телебак и Наташа Кецман, асистенти редитеља  Драгана Ђедовић и Огњен Богдановић и асистент сценографа Јована Ромчевић-Шукало.

О представи

- “Каролина Нојбер” је комад о сукобу два типа културе који постоје и у нашем друштву, иако је писан на основу једне једине реченице коју сам током студија чуо од свог професора Драгана Клаића: да је у Немачкој, у 18. веку, живела глумица тог имена која се борила за ново, реформаторско позориште против јефтиног, простачког и популистичког театра. Желео сам да што суптилније подвучем то да је популизам врло тесно повезан с милитаризмом, национализмом, примитивизмом, шовинизмом, дакле са свим облицима сегрегације других људи, насупрот културном моделу као нечем узвишеном, племенитом и елитистичком, за који се истрајно бори јунакиња - појаснио је Небојша Ромчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана