Позориште Српске одржава континуитет и традицију

Миланка Митрић
Позориште Српске одржава континуитет и традицију

Бањалука - Поводом награда које је ансамбл Народног позоришта Републике Српске освојио за представу “Наши дани”, на 35. Сусретима позоришта/казалишта БиХ у Брчком, уприличен је пријем за помоћницу министра за културу у Влади РС.

Том приликом, Ђаковићевој је уручена повеља и сребрњак, у знак захвалности за несебичну подршку раду националног театра Српске.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић рекао је да је Позориште на фестивалу у Брчком освојило скоро све што се могло освојити, и да ће у будућности наставити са прављењем добрих представа на задовољство свих поклоника позоришне умјетности.

- Иза нас је успјешна, напорна и тешка година, са учешћем на бројним фестивалима, освојеним наградама у земљи, региону и иностранству. Користим ову прилику да захвалим Тањи Ђаковић на свесрдној подршци и сарадњи коју смо имали у надлежном министарству - рекао је Новаковић.

Тања Ђаковић је објаснила да ова година није могла бити успјешнија за позориште. Круна свих овогодишњих успјеха је фестивал у Брчком и заслужен тријумф представе “Наши дани”, која је освојила шест награда.

- Позоришна умјетност у Републици Српској је једна од најразвијенијих. Разлог је у томе што имамо млад, талентован и школован кадар, али имамо и континуитет, то јест дугу традицију позоришне умјетности. Оно што је потребно нагласити јесте да Влада РС и Министарство просвјете и културе, континуирано улажу у позоришну умјетност, како у њихове програмске активности, тако и у инфраструктуру - нагласила је Ђаковићева.

Она је честитала глумцу Златану Видовићу, на освојеној награди у Русији и глумици Миљки Брђанин, која је освојила Стеријину награду.

- Мислим да су то све велики успјеси, и да Народно позориште РС има тежак задатак да наредне године оствари још успјешнију позоришну сезону - казала је Ђаковићева.

Глумица Миљка Брђанин је истакла да Народно позориште РС има разлога за задовољство и срећу због свих овогодишњих успјеха.

- Моје колеге и ја добили смо награде у Брчком, Новом Саду на Стеријином позорју, Русији, Крагујевцу и на другим фестивалима у региону. Добити награду је једна велика сатисфакција, јер то значи да се налазите на правом путу и да неко препознаје ваш глумачки развој и квалитет, али са друге стране то је једна велика одговорност, јер морате да наставите тим путем, да се развијате као умјетник и да сваки дан радите на себи - објаснила је Брђанинова.

Радови

Приликом своје посјете, Ђаковићева је обишла и радове на реновирању зграде позоришта. Наиме, наглашено је да је деведесет одсто унутрашњих радова завршено, а радови на фасади зависе од временских услова.

- Паралелно са поменутим радовима, урађена је и комплетна вањска столарија, а реновиран је и кров на сцени “Петар Кочић” - објаснио је Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана