Позната селекција 22. Театар феста “Петар Кочић”: У фокусу представе о историји позоришта

Данко Кузмановић
Позната селекција 22. Театар феста “Петар Кочић”: У фокусу представе о историји позоришта

Бањалука - Премијером представе “Школа за жене” аутора Жана Батиста Поклена Молијера, у режији Ђурђе Тешић, 1. јуна свечано ће бити отворен 22. Театар фест.

Припреме за фестивал, који ће бити одржан од 1. до 9. јуна у Народном позоришту Републике Српске, како је рекао директор НПРС Ненад Новаковић, теку пуним интензитетом.

- Театар фест је практично спреман. Ми то радимо 366 дана и то је наша престижна манифестација. На основу овог што сам успио да видим у канцеларији, веома сам задовољан, јер сам имао прилику да видим највећи број изведених представа у региону. Мислим да је професор Ђерић изабрао најбоље што може - казао је Новаковић.

Умјетнички директор НПРС Владимир Ђорђевић је најавио представу која ће отворити овогодишње издање фестивала, али се и осврнуо на све учесталије класике у овом позоришту.

- Најављујем премијерно извођење представе “Школа за жене” аутора Жана Батиста Поклена Молијера, у режији Ђурђе Тешић, чиме ће свечано бити отворен Театар фест 1. јуна. Традиционално отварамо Театар фест нашом представом и она неће бити у такмичарском дијелу. Потрудио сам се да на наш репертоар вратим класику, мислим да су људи тога жељни и да неко вријеме нисмо имали овако интересантне наслове као што је “Злочин и казна” и као што ће бити ова представа - рекао је Ђорђевић.

Представник “Театра на Васиљевском” из Санкт Петербурга Бранислав Филиповић најавио је специјалне госте фестивала из Санкт Петербурга, који долазе са представом “Малограђани”, аутора Максима Горког, која ће бити изведена на великој сцени НПРС 2. јуна.

- То је релативно младо позориште које постоји од 1989. године у Санкт Петербургу и познато је и свјетској публици. Ове године ће учествовати као гости овог фестивала и доћи ће са представом “Малограђани”, аутора Максима Горког. У представи ће учествовати 18 глумаца. Та представа је ове године конкурисала за једну од најјачих представа у Руској Федерацији - најавио је Филиповић.

Селектор овогодишњег 22. Театар феста “Петар Кочић” др Зоран Ђерић је саопштио селекцију овогодишњег фестивала.

- Ове године ће Театар фест бити под геслом “Историја и легенда”. То су кључне речи Андрићеве поетике. Отуда и наслов 12. књиге сабраних дела Иве Андрића. Наш велики писац и једини наш нобеловац није, нажалост, писао о позоришту и није писао драме, осим једног драмолета, раног покушаја у младости. Ипак, многа његова прозна дела су доживела драматизације и сценска упризорења - објаснио је Ђерић.

У фокусу овогодишњег Театар феста су представе које се баве историјом позоришта, судбином глумаца, али и сјећањима на недавно минуло вријеме и догађаје из наше околине.

Селектор је одабрао пет представа, по једну из БиХ, односно Хрватске и три из Србије.

Прва међу њима је представа Народног позоришта Ниш “У чије име” по тексту Александра Михаиловића, у режији Милана Караџића. Представа говори истиниту драматичну причу о стријељаним глумцима Народног позоришта након ослобођења Ниша 1944. године. Друга такмичарска представа је “Расло ми је бадем дрво”, по тексту Живојина Павловића, у режији његове кћерке Милене Павловић-Чучиловић. Ову представу нам доноси Београдско драмско позориште. Представа говори о сјећању, носталгији за дјетињством, младошћу, времену сазријевања. Сљедећа представа је “Народни посланик” по тексту Бранислава Нушића, у режији Алена Муратовића. Ријеч је о представи у копродукцији продуцентске куће “Оџџген Продуцтион” и “Босанског културног центра Сарајево”. Представа “Говори гласније” по тексту и у режији Бобе Јелчића долази из Казалишта Керемпух из Загреба. Комад почиње као прича о једној жени, постаје прича о једној земљи. Обје су губитничке и обје одговорне за своју судбину. Посљедња такмичарска представа је “Тартиф” у режији Игора Вука Торбице Народног позоришта Сомбор и СНП-а. Полазећи од Молијерове комедије која разобличава друштвено лицемерје, редитељ Игор Вук Торбица је направио изузетну, прецизну, огољену и болно савремену представу.

Фестивал монодраме

Селектор трећег “Фестивала монодраме младог глумца” Љиљана Чекић је нагласила да ће од ове године фестивал носити назив трећи “Међународни фестивал монодраме младог глумца”. На фестивалу ће учествовати шест представа глумаца који су млађи од 30 година. Представе у оквиру фестивала монодраме биће игране на сцени “Петар Кочић” са почетком у 18.30 часова, а побједник фестивала монодраме аутоматски улази у селекцију “Фестивала монодраме и малих форми” у Зајечару. Селекција фестивала монодраме биће саопштена почетком маја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана