Poučna muzička bajka za kraj

Milanka Mitrić
Poučna muzička bajka za kraj

Banjaluka - “Peća i vuk”, divna i poučna muzička priča u režiji Biserke Kolevske, rađena po simfonijskoj bajci Sergeja Prokofjeva, zatvorila je 63. pozorišnu sezonu u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Tokom ove sezone, glumci Dječijeg pozorišta RS su za najvjerniju i najmlađu publiku odigrali 207 predstava i na sceni postavili četiri nove predstave. Osim navedenog komada “Peća i vuk”, publika je imala priliku da pogleda i “Doživljaje mačka Toše”, u režiji Aleksandra Pejakovića, “Medvjedića Timoteja”, Jaroslava Antonjuka i “Ježevu kućicu” u režiji Slobodana Perišića.

Tokom protekle sezone, Dječije pozorište je osvojilo brojne nagrade za predstave “Odisej, san o povratku”, “Mačak u čizmama”, “Tužni princ” i “Medvjedić Timotej”.

- Predstava “Odisej - San o povratku” Dječijeg pozorišta RS odigrana je u takmičarskom programu pozorišnog festivala u Požarevcu (“Viminacijum fest - Mitovi stari i novi”), a “Mačak u čizmama” je pobjednik 25. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici i 23. Susreta pozorišta lutaka BiH u Bugojnu. Nagrada za najbolju režiju pripala je Todoru Valovu, a za najbolju glumu i animaciju glumici Božani Bijelić - naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Komad “Tužni princ” Dječijeg pozorišta RS učestvovala je u takmičarskom programu festivala”Pozorište Zvezdarište” u Beogradu, a “Medvjedić Timotej” je na “Lut festu” u Istočnom Sarajevu nagrađen za scenografiju, kostim i najlutkovitiju predstavu.

Naredna, 64. pozorišna sezona započeće 6. septembra 2019. godine premijerom bajkovite predstave “Noć u Merlinovom zamku” režiserke Sandre Rodić-Janković.

Što se ostalih aktivnosti tiče, tokom ove sezone organizovana je humanitarna, kulturno-zabavna manifestacija “Snješkovo”, ostvarena su brojna gostovanja širom Srpske, ali i u Srbiji,  a Dječije pozorište je dio projekta “Mala Banjaluka, ali i projekta “Predstavljanje arhiva Kinoteke RS u Banjaluci”, koji će biti nastavljen i u narednoj sezoni.

Festival

Dječije pozorište RS je organizovalo 17. Međunarodni festival pozorišta za djecu (u oktobru prošle godine), te ugostilo oko 200 pozorišnih stvaralaca iz cijelog svijeta.

U  takmičarskom dijelu programa učestvovalo je trinaest teatara iz deset država počevši od daleke Gvatemale, preko Italije, Poljske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Turske i Rusije. U pratećem programu publici su se predstavila četiri teatra. Na Festivalu je izvedeno sedamnaest različitih predstava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana