Почело 63. “Стеријино позорје”, први наступили глумци из Бањалуке

Срна
Почело 63. “Стеријино позорје”, први наступили глумци из Бањалуке

Нови Сад - “Стеријино позорје”, једна од највећих позоришних смотри у региону, почело је у Новом Саду представом “Швајцарска” коју су извели глумци Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Представа “Швајцарска”, рађена у режији Милана Нешковића, налази се у такмичарској селекцији “Позорја” и у конкуренцији је за неку од награда.


“Стеријино позорје”, 63. по реду, у новосадском Српском народном позоришту /СНП/, на сцени “Јован Ђорђевић”, отворио је редитељ и главни и одговорни уредник Културно-умјетничког програма Радио-телевизије Србије Небојша Брадић.

Брадић је истакао да позориште, иако пати од бројних слабости, пружа могућност да се у њему профитира од најфинијег људског искуства прошлости и најбољег у креативности данашњице.

Брадић, који је троструки добитник Стеријине награде, највећег признања “Позорја”, каже да је умјетност позоришта вјечна, а умјетност позоришних стваралаца пролазна.

У такмичарској конкуренцији, осим представе “Швајцарска”, су и представе “Царство небеско” Народног позоришта и Битеф театра из Београда, “Ожалошћена породица” Театра “Фјодор Волков” из Јарослава у Русији, “Јами дистрикт” Битеф театра из Тивта, те Фестивала МАСЗК из Сегедина и “Тинк Танк” студија из Новог Сада.

Такмиче се и представе “Кеплер 452-Б” Позоришта “Бора Станковић” из Врања, “...И остали” Установе културе “Вук Стефановић Караџић” из Београда, “Хајка на вука” Шабачког позоришта, “Сведобро” Народног позоришта из Ужице, те “Утопљена душа” Београдског драмског позоришта.

“Стеријино позорје” трајаће до недјеље, 3. јуна, кад ће бити проглашени побједници и уручене Стеријине награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана