Отворена 63. сезона у Дјечијем позоришту Републике Српске

Миланка Митрић
Отворена 63. сезона у Дјечијем позоришту Републике Српске

Бањалука - Извођењем једне од најнаграђиванијих представа, “Одисеј, сан о повратку”, отворена је 63. сезона у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Свечаним отварањем и пригодним програмом за малишане, чланови позоришта започели су још једну, програмски богату и разноврсну сезону.

Представа “Одисеј, сан о повратку” испунила је салу до посљедњег мјеста. Малишани, али и они нешто старији гледаоци, имали су прилику да уживају у пустоловинама Одисеја. Одисеј, након побједе у Троји, полази у лутања и сања о повратку кући. Радња, у представи у којој не постоји дијалог, прати његове бројне авантуре и сусрете са људима и митским бићима. Прегршт боја које су се претапале по бијелим платнима и музика која је пратила сваки Одисејев корак створили су један потпун доживљај мита преточеног у представу за дјецу.

Представа “Одисеј, сан о повратку” премијеру је доживјела 2015. године. Настала је по сценарију и режији Бисере Колевске. За сценографију и израду лутака задужена је Свила Величкова. Ансамбл ове представе чинили су: Душко Мазалица, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић и Саша Терзић.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић изразила је посебно задовољство због одличног отварања сезоне и бројне публике која је погледала поменуту представу.

- Јако је важно да кажемо вечерас да смо отворили 63. сезону, са заиста малом енигмом хоћемо ли већ првог дана да успијемо анимирати публику да дође. И вечерас се уносила столица више, што значи да наш “Одисеј” има публику и да има заиста ону врсту занимања од стране најмлађих, за које ми радимо. Ми смо поносни, прије свега на своју публику - рекла је Лабовићева.

Додала је и то да ће ансамбл позоришта гостовати на многим фестивалима наредних дана, те да је овогодишња сезона употпуњена заиста одличним репертоаром.

- Оно што је ново у нашој сезони је неки наш нови мото, да су дјеца у првим редовима и да их буде што више, да се томе радујемо. Овај ансамбл има невјероватно снажан репертоар од 23 живе представе, које ћемо играти викендом, суботом и недјељом. Много ћемо путовати на фестивале. Већ за који дан нам предстоји путовање у Пожаревац, потом у Суботицу, Бугојно, па у Београд. У том духу ћемо стићи и да путујемо, и да прославимо Бањалуку и Републику Српску нашим великим представама, а једнако тако да пунимо сале и да пунимо срца наших малишана.

У септембру ће публика имати прилику да ужива у различитим драмским и луткарским представама као што су: “Црвенкапа”, “Нисмо сви летачи”, “Бајка о псићу”, “Мачак у чизмама”, “Јаје”, “Три прасета (Небождер)”, “Шумска чаролија” и “Маша и медо”.

Руски писци

Удружење књижевника Републике Српске је истог дана угостило десеточлану делегацију руских писаца из Мурманска. Ријеч је о члановима Савеза писаца Руске Федерације који су већ посјетили Пољску, Чешку, Словачку, Србију, Црну Гору и Бугарску. Они су посјетили Музеј позоришних лутака и присуствовати свечаном отварању позоришне сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана