Održan stručno-naučni skup o budućnosti teatra

Srna
Održan stručno-naučni skup o budućnosti teatra

Banjaluka - Festivali imaju budućnost, ali su suštinska pitanja ideja, vizija, odnos mogućnosti i želja, poručeno je sa stručno-naučnog skupa o budućnosti teatra, koji je održan u Banjaluci.

Stručno-naučni skup “Kakva je budućnost teatra? - Festivali u kulturi” održan je u okviru banjalučkog Teatar festa “Petar Kočić”.


Viši stručni saradnik za pozorišnu umjetnost i kinematografiju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović naglasila je značaj Teatar festa “Petar Kočić” i izrazila zadovoljstvo što stručno-naučni skupovi postaju stalni programski segment ove manifestacije.

Dekan Akademije umjetnosti Banjaluka Sanda Dodik navela je juče da ovaj stručni skup postaje prirodno, neophodno mjesto promišljanja tema nezaobilaznih u umjetnosti, posebno teatru, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Voditelj skupa Mladen Mirosavljević govorio je i o zavisnost festivala od budžeta, te naglasio da su festivali važan dio brendiranja, da podstiču turizam i obogaćuju turističku ponudu, a istovremeno su i podsticaj za sinergiju u toj oblasti.

Nataša Glišić, koja istražuje i pozorišne festivale u Banjaluci, rekla je da takve manifestacije povezuju teatre i umjetnike iz različitih sredina.

“Predstavljaju žsvetkovinuž, žradost pozorišne igrež i upotpunjuju pozorišni ambijent, donoseći novu stvaralačku energiju”, navela je Glišićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković je rekao da festival, kao mogući brend grada, zavisi od produkcije.

“Festivali imaju svoje mjesto i značaj u kulturnom životu i imaće budućnost, ali će morati da se modifikuju. Promijeniće se odnos prema festivalu u dijelu koji se bavi tehnikom i scenografijom, estetika predstave i odnos učesnika prema finansijerima”, rekao je Novaković, koji je na skupu otvorio pitanje komercijalizacije festivala.

Na skupu je skrenuta pažnja i na pitanje održivosti festivala u određenoj sredini, a istaknuto je i da budućnost teatra u velikom stepenu oblikuju političke elite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana