“Одисеј, сан о повратку” гостује у Пожаревцу

Миланка Митрић
“Одисеј, сан о повратку” гостује у Пожаревцу

Пожаревац - Представа Дјечијег позоришта РС “Одисеј, сан о повратку” учествује вечерас на фестивалу “Виминацијум фест - Митови стари и нови” у Пожаревцу.

У такмичарском дијелу програма биће одигране и представе “Ричард 3” Загребачког позоришта “Гавела”, “Феничанке” Народног позоришта из Сарајева, “Електра” Народног позоришта из Београда и “Хасанагиница” Народног позоришта из Новог Сада.

Фестивал “Виминацијум фест - Митови стари и нови” посвећен је представама које су засноване на митским догађајима или се баве митом и историјским личностима из доба античке и староримске књижевности.

- Фестивал је међународног и такмичарског карактера. Сваке вечери жири публике бираће најбољег глумца или глумицу представе. Завршне вечери биће додијељене двије награде стручног жирија: “Златна фибула” најбољем глумцу или глумици фестивала и “Виминацијум максимус”, признање за најбољу представу - казао је директор фестивала и директор Центра за културу Пожаревац Драги Ивић.

Центар за културу Пожаревац је саоснивач манифестације. О наградама ће одлучивати жири који чине редитељ Дејан Мијач, глумац Саша Торлаковић и сценограф Миодраг Мића Табачки.

Представа “Одисеј, сан о повратку” заснована је на једном од најљепших митова Грчке, а говори о неустрашивом јунаку који након побједе у Троји сања свој сан о повратку кући. Ова представа је пуна узбуђења и авантура силнога Одисеја којег ни богови ни морске немани не могу спријечити да се врати вољеној Пенелопи. Према ријечима критичара, ова представа на бајковит начин публику подучава о вјечним људским вриједностима - оданости, храбрости, али и сналажљивости. Жанровски ју је тешко одредити, јер је испуњена елементима мјузикла, модерног балета, али и драмске и луткарске игре.

Представа је премијерно изведена 2015. године. Настала је по сценарију и у режији Бисере Колевске, сценографију и лутке потписује Свила Величкова, а у представи играју: Душко Мазалица, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић и Саша Терзић.

Фестивал траје до недјеље.

Пријатељство

- Биће овај наш фестивал поред позоришног, сигуран сам, и фестивал пријатељства и међусобног поштовања. Доказ за то је и чињеница да језици којим говоримо, иако различитог имена, нам ипак доносе лепоту разумевања, а то је вредност којој треба да се радујемо - изјавио је домаћин фестивала у Пожаревцу Бане Спасовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана