Одиграна представа “Остајте” у Мркоњић Граду

Миланка Митрић
Одиграна представа “Остајте” у Мркоњић Граду

Мркоњић Град - У оквиру манифестације “Дани позоришта” у Мркоњић Граду је одиграна представа “Остајте”.

Представа је ауторски пројекат глумице Народног позоришта Републике Српске и професорице на Независном универзитету у Бањалуци Љиљане Чекић.

Главне улоге у овој представи играју студенткиње Николина Миљатовић, Сузана Мићић, Бранка Мишић и Тамара Шобота.

Како је глумица Љиљана Чекић навела, текст за ову представу је настао у сарадњи са студентима. Рађени су различити интервјуи са људима који намјеравају да напусте државу или су то већ учинили. Зато је присутна та друштвено ангажована нота која се провлачи кроз представу као њен основни мотив. Намјера је била да се прикаже једна актуелна тема, посвећена свим младим људима, прије свега.

- Представа је изузетно актуелна, говори о теми која се тиче сваког од нас, а првенствено је намијењена младим људима који размишљају о томе да ли је туђа земља боља или ова наша. Људи одласком ријеше своје материјалне проблеме, али душа остане празна - истакла је Чекићева.

На овогодишњој манифестацији “Дани позоришта” гошћа је била и књижевница Дара Секулић, која је објаснила да је ово потресна, сложена, али и заиста одлична представа.

- Ово је сјајан позоришни приказ стања духа и социјалних стања нашег друштва, поготово младих и жена, дјевојака. Публика је реаговала запањеношћу и ћутањем о свему томе - рекла је Секулићева и додала да се у представи понављају Шантићеви стихови “Остајте овдје” без обзира на то што је друштво приказано у свом болном сегменту.

Музику за представу “Остајте” радио је Марин - Маки Милутиновић, извршни продуцент је Саша Чекрлија, а суфлер Едина Алић.

Манифестација “Дани позоришта” почела је 8. августа извођењем представе “Сирена и Викторија”. Осим представе “Остајте”, током 10. “Дана позоришта” у Мркоњић Граду публика ће моћи да погледа и представе “Вила Сашино” позоришта “Масука” из Велике Плане, “Прељубници” Културног центра “Радоје Домановић” из Раче и “Мировна мисија” позоришта из Бијелог Поља. У оквиру фестивала глумица Љиљана Чекић ће одржати предавање о теми “Оснивање Народног позоришта Врбаске бановине и његов утицај на живот бановине”. Посљедњег дана фестивала биће проглашена најбоља представа. Најбољу представу овогодишње манифестације “Дани позоришта” гласањем ће одабрати публика. Организатори манифестације су мркоњићко Градско позориште и спортско-културни центар “Петар Кочић”, а покровитељ општина Мркоњић Град.

О представи

Представа “Остајте” премијерно је изведена 29. децембра 2017. године у Градском позоришту “Јазавац”. Осим у Мркоњић Граду, извођена је у Санском Мосту, Костајници, Јајцу, Српцу и Лакташима, те у црногорским градовима Колашин и Пљевља. Од премијерног извођења репризирана је више од петнаест пута

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана