Нова представа Градском позоришту “Јазавац”: Поезију су писали магични људи

Данко Кузмановић
Нова представа Градском позоришту “Јазавац”: Поезију су писали магични људи

Бањалука - У представи користимо поезију, користимо ресурсе које су нам оставили неки магични људи. Поезију су писали заиста магични људи. Та поезија је поприлично заборављена, људи доживљавају поезију као нешто досадно и неразумљиво.

Казала је ово Тијана Јовановић, глумица ансамбла представе “Пјесме моје”, која ће премијерно бити изведена у петак у Градском позоришту “Јазавац”.

Јовановићева је рекла да овом представом желе да приближе поезију људима.

- Ми покушавамо, заправо, ми ћемо то урадити - приближићемо поезију, како млађим нараштајима, тако и одраслим људима. Поезија није ништа страшно, није баук. Поезија је јако лепа и само је једно средство изражавања. Потрудићемо се да је извучемо на светлост дана - казала је Јовановићева.

Редитељ представе Марко Вукосав истакао је да је пјеснички поглед на свијет заиста нешто посебно.

- Представа “Пјесме моје” је у ствари ауторски пројекат, с обзиром на то да смо ми текст и причу склопили од песама које су писане засебно, наравно. Песама има разних, од оних с краја 19. века до оних које су писане у 21. веку, па чак и неких од наших домаћих и локалних аутора. То је јако занимљиво како сад све оне могу да живе на истом простору. односно у овој представи, и како једна уз другу стоје и граде једну причу, као да су сви ти песници одувек били у некаквој конекцији. Песнички поглед на свет је нешто посебно, нешто што краси те песме и то је оно што поезију чини великом - објаснио је Вукосав.

Вукосав је такође навео како желе да представом покажу суштину тих пјесама и пјесника.

- Ми смо настојали да покажемо суштину тих песама, да покажемо и суштину самих тих песника и њиховог стваралаштва. Они су много забавни људи. Песници нису досадни филозофи, који нешто премишљају, замишљају, који су неразумљиви, они су изузетно забавни људи који су волели живот, забаву и дружење - истакао је Вукосав.

Глумац ГП “Јазавац” Љубиша Савановић изразио је задовољство што у “Јазавцу” стасава једна нова генерација која дијели исту љубав.

- Оно што је интересантно за ову представу јесте да у њој представљамо генерацију младих људи који су завршили Академију умјетности у Бањалуци. Након ових првих генерација, чији сам и ја дио, нисмо имали овакву групу људи који с оволиком љубављу, посвећеношћу и жељом стају на ове даске које живот значе. Мени је веома драго што су они у “Јазавцу” - рекао је Савановић.

У представи играју редитељ Марко Вукосав, Кристина Шиканић, Тијана Јовановић, те Марко Недељковић, Александар Руњић, Лазар Петровић и Сенад Милановић.

Костимографију и сценографију у представи је радила Милана Косановић, студенткиња Академије умјетности у Бањалуци.

Мјесец јубилеја

- У марту имамо читав низ интересантних догађаја за нашу публику. Почетком мјесеца имали смо 100. извођење представе “Цело тело ту ме боли”, што је свакако за “Јазавац” један велики јубилеј. Након тога смо имали “ПМС - Пост мушки стрес” по 70. пут и представу “Шећер је ситан осим кад је коцка” по 40. пут. Тако се поклопило у марту да имамо неколико јубиларних извођења - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана