“Медвједић Тимотеј” поклон за дјецу

Миланка Митрић
“Медвједић Тимотеј” поклон за дјецу

Бањалука - Представа за дјецу “Медвједић Тимотеј”, по тексту Јана Вилковског, у режији Јарослава Антоњука, биће премијерно приказана у Дјечијем позоришту Републике Српске вечерас у 18 часова.

Ансамбл ове представе чине Ђорђе Јанковић, Александра Спасојевић, Душко Мазалица, Саша Терзић и Александар Бланић.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић-Маринковић изразила је задовољство што познати пољски редитељ Јарослав Антоњук режира још једну, четврту по реду, представу у Дјечијем позоришту.

- “Медвједић Тимотеј” је нешто за шта смо од дана када смо почели знали шта нас очекује, баштинећи искуство које имамо са господином Антоњуком. Знали смо да ће сигурно бити важан догађај за културни и духовни живот Републике Српске - рекла је Лабовић-Маринковић.

Објаснила је да је ова представа посебан поклон дјеци која се лијече путем Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, те да је ово изузетна прилика да читав ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске буде један другачији дио друштвене заједнице и да допринесе на свој начин.

- Хтјели смо да “Медвједић Тимотеј” буде нешто за шта ћемо везивати позитивну и добру енергију заједништва и повјерења које имамо једни према другима - казала је Лабовић-Маринковић.

Сарадњом са директорицом фонда Јасминком Вучковић, уз представу су припремљени медвједићи и посебне коверте са писмима дјеце за другу дјецу. Организација УДАС је радом на припреми цртежа са дјецом дала свој допринос. Допринос су дали и чланови Дјечијег позоришта РС.

 - У писмима подршке које ће Фонд солидарности уз медвједиће давати родитељима, ту су и поруке охрабрења, да што прије оздраве и потписи свих глумаца Дјечијег позоришта. Сви су се потписали на ове карте воље, вјере, енергије и љубави, које ће директорица понијети у Фонд солидарности - додала је Лабовић-Маринковић.

Директорица овог фонда Јасминка Вучковић захвалила је позоришту на могућности и спремности да поклони ову представу дјеци која одлазе у иностранство да се лијече, јер немају могућност овдје.

- Радујем се што смо дио једне велике тужне приче. Овакву једну представу дајемо дјеци која су тешко болесна и одлазе далеко од својих кућа. Медвједићи су симбол љубави и жеље да се дјеца брзо опораве - нагласила је Вучковићева.

Редитељ Јарослав Антоњук је објаснио да му је драго што поново сарађује са Дјечијим позориштем. Прије ове представе овдје је режирао и представе “Била три прасета” (2000), “Мали димњачар” (2006) и “Гуливер у земљи Лилипутанаца”.

- Овај ваш театар је врхунски театар на Балкану. Знам ваше представе, знам глумце. За мене је велика срећа и част да радим са вама. Наш медвједић је топао, розе. Дјеца воле када су играчке топле. Ову представу је написао Јан Вилковски - врхунски аутор и човјек. Комад је на репертоару свих пољских позоришта - појаснио је Антоњук.

Представа је прича о медвједу и о тражењу пријатеља и љубави и прича о сваком малом човјеку који то тражи.

- То је прича о пријатељству, о тражењу пријатељства, о томе како човјек дораста у свом животу. Она је израђена у форми театра у театру - навео је Антоњук.

Глумац Ђорђе Јанковић, који игра медвједића Тимотеја, с Антоњуком је сарађивао на три представе.

- Медвједић Тимотеј је сваки дјечак, он је радознао, усамљен, тражи пријатеља. То је дјечачић са којим се може поистовијетити сваки наш данашњи дјечак. Представа је онаква какву Дјечије позориште његује неких двадесетак година - објаснио је Јанковић.

Глумац Александар Бланић, који тумачи лик Лиса лоповчића, посебну пажњу је дао визуелном дијелу представе.

- Мени је посебно упечатљив визуелни дио, који је очаравајући и бајковита атмосфера. Лутке су занимљиве, топле и дјеци ће бити примамљиве. Прича је зачудна и вуче пажњу - испричао је Бланић.

Након вечерашње премијере, прва реприза овог комада биће одиграна сутра у Дјечијем позоришту РС у 18 часова.

О писцу

Јан Вилковски је једна од највећих личности у пољском луткарству. Револуционирао је позориште за дјецу, одбацивши параван и чинећи лутку партнером глумца. Заједно са Адамом Килианом 1960. године поставио је на сцену првог из серије бесмртног Тимотеја - “Тимотеј Римћимћи”. То је прича о малом медвједићу који својим самопоуздањем и алтруизмом побјеђује чак и највећи цинизам одраслих. Током осам година објавио је шест позоришних прича о овом неуморном медвједићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана