Marko Nikolić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Tanjug
Marko Nikolić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Beograd - Velikan srpskog glumišta Marko Nikolić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Od Nikolića su se oprostili porodica, prijatelji, kolege, poštovaoci, a prigodnom bjesedom Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta.

“Poštovani i voljeni gospodine glumče, sve je u najboljem redu. Scena je čista i prazna. Vaša publika je ovde sa ljubavlju, Vaši šminkeri, dekorateri, rekviziteri, Vaše kolege glumci, Vaše koleginice glumice, Vaša čestita porodica, Vaše troje dece. Svi smo ovde”, rekla je Vujić.

“O kakav srećan dan! Po našim običajima ovo je drugi najvažniji dan u našem životu. Prvi kada se rađamo, a drugi kada ćemo vaskrsnuti”, kazala je ona.

Vujić je zahvalila Marku Nikoliću na stotinama uloga.

“Ja Vam zahvaljujem na onome što ste nam podarili - svoje srce, kožu, kost, mozak, sve. Hvala Vam. Jako je teško probuditi ljubav u čoveku, jako je lako govoriti o ljubavi. Beskrajno smo vam zahvalni na služenju Narodnom porzorištu, Vašem narodu, Vašoj publici, svima nama”, rekla je Vujić.

Ona je podsjetila da je Nikolić u pozorištu proveo 50 godina.

“Igrali ste barona u komadu ''Na dnu''. Baron kaže: Zlatne kočije sam imao. Tačno tako, gospodine Nikoliću. Zlatnim kočijama ste nas vodili kroz hladan, tmuran svakodnevni život, a sada se dešava ono što treba da se dogodi u komadu ''Na dnu'' - treba da se otvore vrata i da čovek bude slobodan na kraju. Beskrajno hvala na svemu i živeli. Ovo je srećan dan”, rekla je Vujić.

Nikolića su na vječni počinak, pored ostalih, ispratili potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, glumci Dragan Bjelogrluć, Radoš Bajić, Darko Tomović, Lepomir Ivković, Goran Sultanović, Dragan Petrović Pele, Boris Pingović, Milutin Mima Karadžić, Tihomir Arsić i drugi.

Prethodno je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta održana komemoracija na kojoj su o prvaku Drame Narodnog pozorišta, bardu srpskog glumišta, čuvenom Karađorđu i Gigi Moravcu, skromnom, dobrom čovjeku i talentovanom glumcu govorili Vujić, Pingović, Bjelogrlić i glumice Dobrila Stojnić, Ljiljana Blagojević, Svetlana Bojković, Gorica Popović.

Marko Nikolić preminuo je u Beogradu 2. januara, u 73. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana