Марија Ђајић наступа у Народном позоришту Републике Српске:Свођење рачуна са осјећањима

Данко Кузмановић
Марија Ђајић наступа у Народном позоришту Републике Српске:Свођење рачуна са осјећањима

Вечерас (у суботу), петог такмичарског дана од 18.30 часова, 2. Фестивала монодраме младог глумца у оквиру 21. Театар феста “Петар Кочић” биће изведена монодрама “На дан свођења рачуна” ауторке Марије Ђајић.

Ова поетска монодрама је ауторски рад Марије Ђајић којим је завршила мастер студије глуме на Факултету драмских уметности у Београду. Ово је  уједно и први пројекат Поетског театра БиТ који је замишљен тако да функционише као копродукција између Београда и Требиња. 

Текст представе заснован је на истинитим догађајима из живота песника Радета Драинца и песникиње Јелисавете Багрјане. То је прича о њиховом љубавном односу који су пратили велики скандали и заврзламе. Њих двоје су се упознали у мају 1930. године у Софији, тако што је Драинац био први дописник српских новина из Бугарске након Великог рата. 

    ГЛАС: С ким Ви “сводите рачуне” у овој монодрами?

ЂАЈИЋ:  Јелисавета Багрјана, жена коју  играм у монодрами своди рачуне са својим најдубљим осјећањима. А ја лично покушавам увјерити или разувјерити себе да овом глумачком позиву припадам.

ГЛАС: Зашто баш Раде Драинац као инспирација за монодраму?

ЂАЈИЋ: Од првог глумачког хонорара купила сам његову књигу и заљубила се у његов бунт на прво питање. Од тада сам имала жељу да његове стихове оприродим у позоришту. Чудесно храбар и луд пјесник то је.

ГЛАС: Како је изгледао процес рада на представи?

ЂАЈИЋ: Цјелокупан процес трајао је преко годину дана. Истраживачки рад био је најзанимљивији, а само писање текста било је најтеже.

ГЛАС: Шта је, по Вама, највећа опасност за једног умјетника?

ЂАЈИЋ:  Највећа опасност је пристајање на овакав систем у коме живимо. Многи умјетници су зарад пуког преживљавања продали себе, постали комерцијалисти и заборавили зашто се уопште баве умјетношћу.

ГЛАС: Ко су Вама, као младом глумцу, највећи узори?

ЂАЈИЋ: Ух има их тако много, ја волим имати узоре, нисам од оних који се не угледају ни на кога.  Али ево да набројим само оне које свим срцем волим и поштујем  Мира Ступица, Оливера Марковић, Марија Црнобори, Ружица Сокић и  Мира Траиловић.

ГЛАС: Ко је, на крају, Марија Ђајић и који је њен задатак?

ЂАЈИЋ: Марија је једна шашава блеса, компликованог карактера и темперамента. Довољно храбра и луда да никада не ћути и да се увијек буни за све што јој не прија. Њен задатак је да створи чудо. Ништа мање неће је задовољити.

Успјеси

На 42.  Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну,  Ђајићева је за ову монодраму добила награду за најбољу младу глумицу. Монодрама је ушла у званични програм 48. “Драинчевих дана” у Прокупљу и у пратећи програм позоришног фестивала “Заплет 09” у организацији Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана