Lutka nekad ima više mogućnosti nego živ glumac

Danko Kuzmanović
Lutka nekad ima više mogućnosti nego živ glumac

Banjaluka - Na prvu pojavu psa reakcija djece iz publike je bila: “Jao, pas”, a poslije toga i medvjedić ima tu reakciju: “Jao, kakav divan pas”. Djeca su se, dakle, poistovjetila sa medvjedićem i pokušavala da ostvare, preko medvjedića, taj kontakt sa psom.

Rekao je ovo Duško Mazalica nakon odigrane premijere predstave “Medvjedić Timotej”, u režiji poljskog reditelja Jaroslava Antonjuka, u petak uveče u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Dječiji smijeh, uspostavljanje komunikacije sa glumcima u toku nove predstave dokaz je o još jednom uspjehu ansambla Dječijeg pozorišta Republike srpske.

Utiske nakon predstave, pored glumca Duška Mazalice,  iznijela je i direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović-Marinković.

Ljiljana Labović-Marinković je rekla da na premijerama uvijek iščekuje prve reakcije.

- Na premijeri je uvijek enigma i upitnik kako će reagovati publika jer je predstava za tri plus. Kada imate miks publike svih generacija i kada ih očekuje nešto novo na sceni Dječijeg pozorišta, onda je bitna ona prva reakcija. Prva reakcija koju smo ovdje vidjeli je da su djeca prihvatila komunikaciju sa glumcima i osjećala se dobra energija. Sigurna sam da će ova predstava imati lijepu budućnost, da će se dugo igrati i da će glumci iz igranja u igranje biti sigurniji, slobodniji i veseliji - kazala je Labović-Marinković. 

Član ansambla Duško Mazalica, koji je u ovoj predstavi dočarao lik psa, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo bilo raditi na ovoj predstavi.

- Mi smo sa Jaroslavom već radili nekoliko puta i znamo proces rada. Bilo nam je jasno od početka kakvu predstavu treba da napravimo. Bilo je zanimljivo raditi prosto zato što su to takve lutke, nemaju puno mogućnosti, ali traže određenu suptilnost u animaciji i traže određeni nivo konkretnog, na primjer kod psića kojeg sam ja igrao trebalo je donijeti tu jačinu emocije kroz svedene pokrete kojima on traži druga, prijatelja - rekao je Mazalica.

Mazalica je otkrio i kako se spremao za ovu ulogu.

- Ja sam paralelno sa svim probama imao i sopstvene. Ovdje u DPRS redovno dolazi i moj pas, od kojeg sam crpio tu energiju i učio pokrete. Lutka nekad ima i mnogo više mogućnosti nego da živ čovjek igra. Meni je bilo jako veliko zadovoljstvo i jako mi je drago što sam uspio kao glumac da se bavim takvim nivoima energije i posla - kazao je Mazalica. 

Ansambl ove predstave čine Đorđe Janković, Aleksandra Spasojević, Duško Mazalica, Saša Terzić i Aleksandar Blanić.

Ovo je četvrti put da je reditelj Jaroslav Antonjuk u Banjaluci. Prije ove predstave u Dječijem pozorištu Republike Srpske režirao je i predstave “Bila tri praseta” (2000), “Mali dimnjačar” (2006) i “Guliver u zemlji Liliputanaca”.

Delikatna scenografija

Direktorica DPRS je rekla da je scenografija za ovu predstavu bila veoma delikatna.

- Vrlo je teško igrati nešto što djeluje tako jednostavno. To se najčešće tako ispostavi. Mali je prostor na bini, a njih je petoro, pjesme izvode uživo dok plešu i glume, ali bili su sjajni i ja sam zaista ponosna - rekla je direktorica ovog pozorišta Ljiljana Labović-Marinković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana