Комад Бисерке Колевске у Дјечијем позоришту РС: “Пећа и вук” музичка бајка која прича

Миланка Митрић
Комад Бисерке Колевске у Дјечијем позоришту РС: “Пећа и вук” музичка бајка која прича

Бањалука - Прича је мало необична. Наша прича је музичка прича. Дјеца треба да науче да препознају звук, а сваки звук који препознају је један инструмент. Најбитније је било да дјеца науче да музика може да прича.

Музика може да донесе радост, тугу, инспирацију, да се науче дјеца да слушају музику, а не да музика буде нешто споредно.

Рекла је ово редитељка Бисерка Колевска о својој новој представи у Дјечијем позоришту Републике Српске - “Пећа и вук”. Ова дивна музичка бајка премијерно ће бити одиграна вечерас у 19 часова у Дјечијем позоришту РС.

“Пећа и вук” је симфонијска композиција Сергеја Прокофјева написана 1936. године.  Извођена је са диригентом као наратором и музичарима који су уживо изводили композицију.

Глумцу Душку Мазалици припала је улога наратора. Он је истакао важност коју представа има, а то је да исприча ту причу кроз музику.

- Оно што је аутентично је да ћемо имати луткарско извођење, аутентичну представу, која има своју сликовност и изражајност. Колеге глумци, обучени у ноте, биће одређене лутке, које имају ноту и продубљеност из музике која је величанствена код Прокофјева. Сваки инструмент има боју и карактер. Свила Величкова је нашој представи фантастично урадила карактер лутака. Све ће да добије нови утисак, нову димензију и да приволи дјецу да послије овога мало боље, љепше и садржајније слушају другу класичну музику - казао је Мазалица и додао да уз музику лутке, које причају причу и нарацију, читава представа добија неку нову, дубљу форму и смисао.

В. д. директора Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић-Маринковић објаснила је важност постављања једног комада који акценат ставља на едукацију најмлађих љубитеља позоришне умјетности.

- Ова представа је доказ више колико се национални театар Републике Српске озбиљно бави промишљањем репертоара и оним што по свом програму доносе дјеци и што дјеца носе заједно кроз своје дјетињство и школовање. Важно је образовати, бити узвишен с циљем промовисања врхунских  вриједности као што је то циљ са Прокофјевом. У духу те корелације је промишљала и управа националног театра из Русије прије 83 године кад је позвала свог великог композитора да напише комад за дјецу којим би били едукована и на тим темељима вредновала оно што ће им долазити у животу као изазов и потребу за образовањем и прихватањем правих композиција - нагласила је Лабовић-Маринковић.

Приликом рада на представи важан савезник Дјечијем позоришту РС била је Музичка школа “Владо Милошевић”, која је уступила инструменте за ову представу.

- Било нам је задовољство када се Дјечије позориште обратило за сарадњу да уступимо инструменте којима је представа била реализована. Овом представом Дјечије позориште ће помоћи нама у нашој мисији да дјецу уводимо у прави музички свијет, да поштују праве музичке вриједности. Заједничким снагама смо у служби наших најмлађих, да их изведемо на прави пут - рекао је Дамир Јованић, директор Музичке школе “Владо Милошевић”.

Прва реприза представе “Пећа и вук” је сутра у 18 часова.

Улоге

 

Душко Мазалица - приповједач

Драган Вучић - Пећа

Драган Бањац -  дјед

Ана Анђелић - птица

Ђурђа Вукашиновић-Бабић - мачка

Божана Бијелић - патка

Зорана Шуман - вук, миш

Александар Бланић - вук

Ђорђе Јанковић -  ловац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана