“Generalna proba samoubistva” otvara “Dane komedije”

Ljiljana Aleksić
“Generalna proba samoubistva” otvara “Dane komedije”

Bijeljina - Ljubitelji dobrih pozorišnih komedija ove godine će imati priliku da po osamnaesti put uživaju u pozorišnom festivalu “Dani komedije” u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini.

Bijeljinskoj publici će se predstaviti provjerena imena iz svijeta pozorišta i filma, na festivalu koji se održava od 25. do 30. marta. Punoljetstvo festivala obilježiće šest izuzetno kvalitetnih pozorišnih predstava iz Republike Srpske i Srbije.

- Festival će otvoriti predstava “Generalna proba samoubistva” beogradskog pozorišta “Zvezdara teatar” pa slijedi predstava “Idealna polovina” u izvođenju beogradskih glumaca, zatim predstava “Bračni parastos” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke, a ove godine prvi put na festivalu publika će imati priliku da pogleda i jedan klasik, “Jazavac pred sudom” Beogradskog dramskog pozorišta - rekla je Slađana Lekić, direktorica Centra za kulturu “Semberija” koji je i organizator ovog festivala.

U komadu “Generalna proba samoubistva” igraju Branislav Lečić, Branimir Brstina, Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić. Komad je rađen po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića.

- Za razliku od Topalovića iz “Maratonaca”, koji decenijama preprodaju iste mrtvačke kovčege, ostajući u okvirima sitne familijarne manufakture, njihovi bliski rođaci, junaci komada “Generalna proba samoubistva”, tri ekscentrična brata, kapetan rečne plovidbe, kontroverzni biznismen i suludi psihijatar, bez obzira na to da li su baš to za šta se izdaju da jesu, umešani su u velike svetske poslove, u trgovinu ljudima i ljudskim organima, onima čiji su samoubilački naum osujetili - naveo je onomad Vladimir Stamenković o ovom komadu.

U predstavi “Idealna polovina” igraju Olga Odanović, Anastasia Mandić, Milan Kalinić i Vučić Perović.

“Idealna polovina” je urnebesna komedija o četvoro ljudi koji, u želji da pronađu sebe, svako u svom životnom dobu, upadaju u neočekivane situacije iz kojih moraju da se čupaju kako znaju i umiju. Njih četvoro, sve vrijeme preplićući svoje karaktere, stavove, želje, dileme i strahove, u potrazi su za ljubavlju i svojim idealnim prilikama i partnerima.

Prema riječima Lekićeve, jedna od predstava ove godine je i komad Teatra na brdu “Šećer je sitan osim kad je kocka”, koja će biti odigrana četvrte večeri.

- U predstavi “Šećer je sitan osim kad je kocka” u režiji Nikole Pejakovića igraju provjerena glumačka imena Andrija Milošević, Sloboda Mićalović, Viktor Savić i Aleksandra Tomić. Komad je komična studija bračnih odnosa, bračni portret u kome svako može da prepozna sebe i svoju bračnu situaciju. Ovo je isečak iz života jednog bračnog para sa Banovog brda koji slika njihove turbulentne odnose sa prijateljima, kumovima, komšijama, kao i međusobne svađe i mirenja - navela je Lekićeva.

Šeste večeri, ujedno i posljednje, biće odigrana predstava “Državni lopov” Teatra “Maslačak” iz Bijeljine koja će zatvoriti festival.

Nagrade

 

Kao i prethodnih godina, biće nagrađeni najbolji glumci i predstave na festivalu. Kompletan repertoar ocjenjivaće stručni tročlani žiri.

- Dejan Janković iz Beograda, izvršni reditelj i producent, je predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala, a članovi su glumac iz Bijeljine Gavrilo Jovanović te Aleksandar Stankić, režiser, takođe iz Bijeljine - navela je Lekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana