“Фолклорна магија” у шест кинеских позоришта

Миланка Митрић
“Фолклорна магија” у шест кинеских позоришта

Бањалука - Ансамбл представе Дјечијег позоришта Републике Српске “Фолклорна магија” сутра ће отпутовати у Народну Републику Кину. “Фолклорна магија” ће у граду Донгуану у периоду између 11. и 26. августа играти у шест различитих позоришта са дворанама које броје од 1.000 до 1.200 мјеста.

 Базирана на српском фолклору, свакако је и најбољи избор за представљање позоришног и културног стваралаштва Републике Српске милионској кинеској публици. Ово је изузетна прилика за Дјечије позориште Републике Српске да оствари сарадњу и погодна прилика за размјену умјетничких садржаја између Кине и Републике Српске. Поред извођења представе, планирано је да тим позоришта посјети веће школе глуме и вртиће у којима ће, кроз различите радионице са дјецом, на најбољи начин представити српску културу и дјеци и педагозима показати начине креативног учења, путем луткарства и луткарске умјетности. Ова посјета Кини је својеврстан наставак културне размјене и сарадње започете средином прошле године. Након посјете кинеске делегације Дјечијем позоришту Републике Српске у мају прошле године, предсједница делегације и директорица Агенције за позоришни менаџмент “Слон”, госпођа Фу Јуан, изјавила је да је на Балкану и у источној Европи погледала више од стотину позоришних програма и да је одабрала да кинеској публици представи управо Музеј позоришних лутака ДПРС и представу “Фолклорна магија”.

Дјечије позориште Републике Српске је у новембру 2017. године у милионском граду Донгуану, уз подршку Владе Републике Српске, уприличило изложбу од 107 лутака и 20 маски из представа које су претходних пет деценија постављене на сцену Дјечијег позоришта Републике Српске. Лутке изложене у Сонгшан библиотеци у Донгуану (гињоли, марионете на кратке и дуге конце, јавајке, сицилијанске марионете, маске и др.) рад су најпознатијих европских луткарских мајстора, а израђене су у радионицама Чешке (Праг), Бугарске (Софија, Варна), Бјелорусије (Минск), Њемачке (Берлин), Србије (Београд), те Бањалуке  и представљају европске луткарске вриједности са краја 20. и почетка 21. вијека. Изложбу је отворила гувернерка Гуангдонг покрајине, госпођа Ценг Ли, а изложбу је свакодневно видјело између 500 и 1.000 посјетилаца. Да је сарадња плодоносна и обострана говори и чињеница да ће у октобру у Бањалуци у  оквиру програма 17. Међународног фестивала позоришта за дјецу гостовати и позоришна представа из Народне Републике Кине.

О представи

“Фолклорна магија” је етно-музички луткарски спектакл у којем шест глумаца, уз игру и музичку подлогу, изводи етиде са већ заборављеним предметима из фолклора и кроз низ слика и мотива из живота даје универзалну причу о суштинским људским питањима. Аутор и редитељ је Боњо Лунгов, сценографију потписује Дилијана Парванова, а лутке Константин Каракостов. Улоге су повјерене Свјетлани Андрић, Божани Бијелић, Александри Спасојевић, Драгану Бањцу, Александру Бланићу и Ђорђу Јанковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана